Verkkouutiset

Kuluttajista ei enää ole Suomen talouden kannattelijoiksi

Vaikka maailmantalouden kasvun edellytykset kuluvan vuonna ovat melko suotuisat, Suomi ei ole päässyt tähän kasvuun mukaan ja elpyy viiveellä suhteessa moneen muuhun EU-maahan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Danske Bankin tuoreen suhdannekatsauksen mukaan maailmantalouden kasvu jatkuu kuluvana vuonna vaikkakin hidastuen, mutta kasvuedellytykset näyttävät suotuisammilta ensi vuodelle.

Vaikka Suomen talous kasvoi viime vuonna 0,5 prosenttia kolmen miinusvuoden jälkeen, pankin ekonomistit uskovat talouskasvun olevan kotimaassa jatkossakin vaisua, joskin sentään plusmerkkistä.

– Uuteen nousuun pääsy vie tavallista enemmän aikaa. Kuluvana vuonna talous kasvaa odotustemme mukaisesti 0,7 prosenttia ja kasvu kiihtyy 1,1 prosenttiin 2017. Haasteina ovat niin raskaat rakennemuutokset kuin leikkauslistatkin. Mikäli yritykset Euroopassa lykkäävät investointejaan, se olisi myrkkyä Suomen viennille, ekonomisti Henna Mikkonen toteaa.

Danske Bankin mukaan kuluttajista ei ole enää talouden kannattelijoiksi – tulevaisuudessa kotitalouksien kulutusmahdollisuuksia ja -haluja rajoittavat heikentynyt työllisyystilanne ja yleinen epävarmuus taloudellisista näkymistä.

Valopilkkuna kotimaassa voi nähdä rakennusteollisuuden.

– Epävarmasta suhdannetilanteesta huolimatta asuntomarkkinoilla on havaittavissa merkkejä piristymisestä, rakennuslupia myönnettiin viime vuonna lähes 7 prosenttia edellisvuotta enemmän. Uudisrakentaminen keskittyy kasvukeskuksiin ja pääkaupunkiseudulle ja on painottunut kerrostaloihin. Kuluvana vuonna asuntojen hinnoissa voidaan nähdä pientä nousua, toisaalta matala korkotaso tukee asuntomarkkinoita vielä useamman vuoden ajan. Uusien asuntolainojen määrä onkin noussut, Mikkonen toteaa.

Suurin riski Kiinan talous

Dansken mukaan maailmantalouden suurin riski liittyy Kiinan talouden hidastumiseen.

– Kiinan talouskasvu hidastuu ja rakennemuutos kulutuskeskeisempään suuntaan jatkuu. Teollisuuden ja rakentamisen heikkous pysyy suurena riskinä koko maailmantaloudelle, mutta odotamme keskushallinnon pystyvän hallitsemaan riskejä, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki toteaa.

Suomelle tärkeän naapurimaan Venäjän talous kärsii edelleen öljyn halpuudesta ja investointien vähäisyydestä.

– Uskomme kuitenkin, että Venäjän talouden pohjakosketus alkaa olla käsillä, eikä Venäjän talous supistu enää vuonna 2017, Kuoppamäki sanoo.

Hänen mukaansa euroalueen kasvu uhkaa hidastua tänä vuonna, koska rahoitusmarkkinoiden heilunta lykkää investointeja ja vienti kehittyviin talouksiin takkuilee.

– Ensi vuonna vauhti voi jälleen kiihtyä: rahapolitiikka, kohentunut työllisyys, nousevat reaalipalkat ja edullinen energia tukevat kasvua, Kuoppamäki arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)