Verkkouutiset

Ajankohtaa voisi Danske Bankin mielestä pitää suotuisana lisävelkaantumiselle

Hallituksen pitäisi Danske Bankin mielestä jatkaa uudistuksia julkisen vajeen leikkaamiseksi, eikä pankki sulkisi nykyisessä korkotilanteessa pois lisävelkaantumistakaan esimerkiksi tutkimus- ja koulutusinvestointeja varten.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Danske Bank odottaa tuoreessa suhdannekatsauksessaan valtiotalouden pysyvän alijäämäisenä tänä ja kahtena seuraavana vuonna, mutta uskoo, että vaje pysyy alle kolmen prosentin EU-rajan.

Pankin mukaan julkisen sektorin paineet hieman hellittävät talouden kasvaessa, mutta toisaalta rakenteelliset haasteet säilyvät. Hallituksen pitäisi pankin mielestä jatkaa uudistusten toteuttamista julkisen vajeen leikkaamiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Eläkeuudistuksen, kilpailukykysopimuksen ja soten jälkeen edessä on vielä työttömyysturvan uudistus, verojen hienosäätöä sekä muita toimia, joilla talouden kannusteita tehdä töitä ja yrittää saadaan parannettua ilman, että hyvinvointiyhteiskunta romutetaan, pankin katsauksessa todetaan.

Pankki arvioi lisäksi, että julkisten menojen leikkauksia ei kannata toteuttaa tavalla, joka jarruttaisi talouskasvua olennaisesti, sillä julkinen velka ei vielä ole vaarallisen suuri.

Sen sijaan ajankohtaa voisi pankin mielestä pitää suotuisana lisävelkaantumiselle valtionlainojen poikkeuksellisen matalat korot huomioiden. Suomen valtion 10 vuoden korko matelee noin 0,5 prosentissa.

Danske Bankin mielestä voisi ajatella, että kannattaisi toteuttaa investointeja esimerkiksi tutkimukseen, innovaatioihin ja koulutukseen. Homekoulujen korjaus puolestaan säästäisi tulevia terveydenhoitokuluja

Valtio voisi pankin mielestä myös lukita koron nykytasolle ottamalla pitkää kiinteäkorkoista velkaa.

– Belgia laski liikkeelle sadan vuoden lainan 2,3 prosentin korolla, mutta Suomen velasta suurin osa on melko lyhyttä ja vaihtuvakorkoista, Danske Bankin katsauksessa huomautetaan.

Lue myös:

Danske Bank: Suomen talous ei ole valmis seuraavaan globaaliin taantumaan

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)