Verkkouutiset

Luottamuksen lasku ei ekonomisteja yllättänyt, nyt asuntokauppakin sai varoituksen

Danske Bankin ja Hypon pankkiekonomistit eivät ole yllättyneitä kuluttajien luottamuksen heikentymisestä kesäkuussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sekä Danske Bankin ekonomistit Pasi Kuoppamäki ja Henna Mikkonen että Hypon ekonomisti Juhana Brotherus eivät pidä yllätyksenä kuluttajien luottamuksen heikentymistä kesäkuussa. Tilastokeskus julkaisi uusimmat luvut maanantaina.

Sen sijaan heitä on hämmästyttänyt kesäkuuta edeltänyt luottamuksen vahvistuminen kahdeksan kuukauden ajan huolimatta Suomen taloustilanteesta.

Kuoppamäki ja Mikkonen arvioivat, että luottamusta ovat saattaneet vähentää yleinen taloustilanteen heikkous, bensiinin hinnan nousu sekä Kreikan tilanteen epävarmuus.

– Euroalueella kokonaisuutena kuluttajien luottamus on laskenut jo muutaman kuukauden, joten suomalaisten mielialat kääntyivät nyt samansuuntaiseksi eurooppalaisten kollegoidensa kanssa, he toteavat tiedotteessaan.

Brotherus puolestaan arvioi omassa tiedotteessaan, että Kreikan kriisin lisäksi kuluttajien talousluottamuksen laskun takana näkyy pienen Sipilä-ilmiön haihtuminen.

Hän huomauttaa lisäksi, että nyt asuntokauppakin sai varoituksen. Kuluttajien asunnonostoaikeet eivät ole olleet yhtä vaimeat kertaakaan 2000-luvulla.

Kotimainen kysyntä yskii

Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreen kyselyn mukaan myös vähittäiskaupan luottamus kääntyi kesäkuussa uudelleen laskuun keväisen toipumisen jälkeen. Myyntiodotukset ovat varsin vaisut.

Yksityinen kulutus oli tammi-maaliskuussa Kuoppamäen ja Mikkosen mukaan odotuksia pirteämpää, mutta he eivät odota nousun jatkuvan. Kotitalouksien haluja ja mahdollisuuksia kuluttaa rajoittavat heikko työllisyystilanne, ansiotason maltillinen nousu ja yleinen epävarmuus.

Myös Brotheruksen mielestä näyttää siltä, että halpuuttaminen ja lyhennysvapaat eivät ole saaneet kotimaista kysyntää odotettuun kasvuun. Säästyneet rahat on laitettu osaksi sukanvarteen tai ulkomaan matkoihin sateisen alkukesän takia.

– Suomen vienti ei vedä ja kotimarkkinatkin yskivät. Ei ole varmaa, että Suomi pääsee kasvuun edes kuluvana vuonna, Brotherus synkistelee.

Lue myös:

Kuluttajien luottamus otti takapakkia kesäkuussa

Teollisuus arvioi tuotannon kasvavan, mutta vain hyvin hitaasti

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)