Verkkouutiset

Vapaavuori: Teollisuuden kilpailukykyä parannettava aineettomilla investoinneilla

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren mukaan tuotannon aineeton lisäarvo on pyrittävä pitämään Suomessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Yritysten kilpailukyky perustuu yhä enemmän aineettomiin tekijöihin. Useissa kehittyneissä maissa, myös Suomessa, yritysten aineettomien investointien osuus onkin jo aineellisten investointien luokkaa tai jopa sen yli, toteaa elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.).

Hallitus teki torstaina 17. huhtikuuta periaatepäätöksen aineettoman arvonluonnin kehitysohjelmasta. Periaatepäätöksen tavoitteena on parantaa aineettoman arvonluonnin edellytyksiä ja osaamista Suomessa sekä vahvistaa Suomen asemaa houkuttelevana sijaintipaikkana aineettomiin investointeihin perustuvalle kotimaiselle ja kansainväliselle liiketoiminnalle.

Tällöin myös mahdollisimman suuri osa toiminnan lisäarvosta pystytään säilyttämään Suomessa.

– Perinteisen tutkimus- ja tuotekehitystoiminnan rinnalla on syytä vahvistaa panostuksia markkinointiin, muotoiluun, brändin luomiseen ja muuhun asiakkaalle lisäarvoa tuottavaan osaamiseen saadaksemme kansantalouteen kasvua. Huomionarvoista on myös se, että teollisuudelle aineettomat investoinnit ovat keino parantaa kilpailukykyä.

Periaatepäätöksen mukaan yritysten hajauttaessa tuotantoa ja muita liiketoiminnan arvoketjun osia alemman kustannustason maihin ja lähemmäksi markkinoita kansallisen kilpailuaseman turvaamiseksi on tärkeää parantaa aineettoman arvonluonnin edellytyksiä ja osaamista Suomessa ja kehittää maatamme houkuttelevaksi sijaintipaikaksi aineettoman arvonluonnin toiminnoille.

– Voimistuva digitalisaatio tarjoaa meille puolestaan monenlaisia uusia mahdollisuuksia tarjota palveluja ja johtaa globaaleja toimintoja Suomesta käsin.

Vapaavuoren mukaan tekijänoikeuksien ja patenttien merkitys kasvaa, ja esimerkiksi lisensiointiosaaminen on vauhdittanut luovan taloutemme, etenkin peliteollisuuden kansainvälistymistä. Aineeton arvonluonti tukeutuu toisaalta kasvavassa määrin laajojen tietoaineistojen keräämiseen, analysointiin ja näiden oivaltavaan yhdistelyyn.

Hän muistuttaa, että uusia mahdollisuuksia tarjoavat julkisten tietovarantojen avaaminen ja avoin tiede. Koulutuksessa aineetonta arvonluontia tukevat laajoille joukoille tarkoitetut avoimet verkkokurssit.

– Suomella on kaikki mahdollisuudet kehittyä avoimen tiedon, suurten tietomassojen hyödyntämisen ja modernin koulutuksen globaaliksi edelläkävijäksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)