Verkkouutiset

Taloustieteilijät Ylelle: Suomen talous elpyy ”joskus 2020-luvulla”

Suomi on kaksoistaantumassa eli tilanteessa, jossa laman jälkeen talous elpyy, mutta taantuu heti uudelleen, kertovat taloustieteilijät Ylelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työ- ja elinkeinoministeriön pääekonomisti Pekka Tiaisen mukaan maa on kaksoistaantumassa, jota pelättiin 4-5 vuotta sitten. Tuotannon romahtaessa vuonna 2009, työllisyys romahti puolella. Sen jälkeen talous lähti nousemaan niin, että työllisyydestä saatiin puolet takaisin. Nyt talous on jälleen romahtanut melkein yhtä pohjalle, kuin vuonna 2009. Suomi on siis W-käyrän jälkimmäisessä sakarassa.

Tiaisen kanssa samoilla linjoilla on Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen. Kanniainen täsmentää, että kyse ei ole romahduksesta, mutta koska työttömyys on korkea ja kasvunäkymät olemattomat, tilanne ei näytä ruusuiselta.

Tiaisen arvion mukaan Suomen talous lähtisi orastavaan kasvuun joskus 2020 -luvulla.

– Orastava elpyminen ei ole merkki siitä, että meillä olisi kovin vahvaa kasvua tulevaisuudessakaan pitkään aikaan. Hyvä on, jos vuonna 2020 palataan vuoden 2008 tasolle. Tarvitaan 70 000 työpaikkaa lisää ja täytyy kyllä onnitella hallitusta, joka tähän pääsee, Tiainen sanoo.

Hallituksen keinot kasvun aikaansaamiseksi eivät ole taloustieteilijöiden mielestä riittäviä. Tiaisen mukaan julkisen talouden tasapainottaminen menoja vähentämällä ei näytä perustellulta, kun ollaan jo valmiiksi heikossa tilanteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)