Verkkouutiset

Kuluttajaliitto: Hallituksen kiinnitettävä huomiota kuluttajien ostovoimaan

Kuluttajaliiton mukaan hallituksen kaavailemat päätökset heikentävät selkeästi kuluttajien ostovoimaa ja vaikuttavat voimakkaasti etenkin jo ennestään pienituloisiin kuluttajaryhmiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kuluttajaliitto edellyttää, että hallitus kiinnittää huomiota kuluttajien ostovoiman turvaamiseen päätöksenteossaan, jotta tasapaino kotitalouksien välttämättömien kulutusmenojen ja tulojen sekä mahdollisten velkojen takasinmaksukyvyn osalta pysyisi kohtuullisena.

– Kotitalouksien kulutus on huomattava osa maamme bruttokansantuotteesta ja tärkeimpiä kysynnän lähteitä. Viennin takkuillessa yksityisen kulutuksen osuus talouskasvusta korostuu entisestään. Kotitalouksien käytettävissä olevien tulojen supistaminen heikentää kysynnän kasvua ja ennusteiden tarjoama yksityisen kulutuksen hienoinen kasvu vaarantuu ostovoiman hiipuessa, sanoo Kuluttajaliitto tiedotteessaan.

Kuluttajaliiton mukaan sekä asumisen että elintarvikkeiden ja ruoan hinnat ovat viimeisten kymmenen vuoden aikana nousseet yleistä kuluttajahintakehitystä ja ostovoiman kehitystä tuntuvasti enemmän.

– Kun kuluttajan taloudellista liikkumavaraa entisestään supistetaan tilanteessa, jossa välttämättömyyshyödykkeiden, asumisen, ruoan ja liikkumisen kulutus on jo alun pitäen kallista, karsivat kotitaloudet sen myötä etenkin vaatteiden ja kestotavaroiden hankintaan sekä vapaa-aikaan liittyviä menoja. Tämä vähentää yksityisen kulutuksen kasvua ja kohdistuu usein etenkin palvelujen kulutukseen.

– Palvelujen kulutuksella ylläpidetään työllisyyttä ja kotimaista kysyntää, pääsihteeri Juha Beurling huomauttaa.

Kuluttajaliitto korostaa, että kuluttajavalintoja tehdään niukkojen resurssien vallitessa yhä enemmän hinnan perusteella, jolloin muun muassa kotimaisuus ja tuotteiden valmistusprosessin eettisyys jäävät huomioimatta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)