Verkkouutiset

EK:n Häkämies: Laittomat lakot ja tukilakot ovat suomalainen vitsaus

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan AKT:n vuorokauden mittainen lakko ei noudattanut työllisyys- ja kasvusopimuksen ehtoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Meillä on voimassa oleva työllisyys- ja kasvusopimus, joka viime syksynä solmittiin. Tämän sopimuksen tavoite ja tehtävä oli turvata työrauha, Jyri Häkämies sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Lähes 2000 ahtaajaa aloitti lakon keskiviikkoaamuna. Lakon syynä oli selkkaus, jossa venäläisvarustamon edustaja uhkasi Tornion Röyttän sataman pääluottamusmiestä. Lakko päättyi torstaiaamuna.

– Työrauha rikkoontui keskiviikkona, kun tällaisen yllättävän ja vielä kolmannen osapuolen, eli venäläisen aluksen työolojen vuoksi Suomen satamat pantiin kiinni, vienti ja tuonti katkesivat ja aiheutettiin miljoonien eurojen vahingot. Eikä ollut kysymys suomalaisista työoloista.

– Tässä mielessä voin sanoa, että tyrmistys omissa jäsenyrityksissä oli todella vahva, eli miten tämä on mahdollista?

Teräsyhtiö Outokumpu ilmoitti keskiviikkona, että se ei aio jatkossa käyttää AKT:n lakkoon ajaneen venäläisvarustamon palveluja.

– Tämä tapa, että tällaisia kansainvälisiä työoloja ratkotaan suomalaisen työn ja työllisyyden kustannuksella on väärä tapa. Yritykset tekevät johtopäätöksiä, kun asiat selviävät. Se on heidän oikeus ja velvollisuus.

– Mutta se, että pannaan koko Suomen vienti ja tuonti poikki, niin kuin keskiviikkona tapahtui, on aivan väärä tapa ja se kertoo siitä, että meidän neuvottelu- ja työrauhajärjestelmämme eivät ole kunnossa.

”Päästävä Ruotsin tasolle”

Työmarkkinaosapuolet sopivat viime syksyn työllisyys- ja kasvusopimuksen yhteydessä työmarkkinajärjestelmän kehittämiseen liittyvistä neuvotteluista. Samalla sovittiin myös eläkeuudistusta ja palkkaratkaisun jatkoa koskevista neuvotteluista.

EK on talven mittaan nostanut useita kertoja esille laittomat lakot. Häkämies kertoi saaneensa paljon kysymyksiä ja palautetta siitä, oliko lakko laiton.

– Tämänhetkisen tiedon mukaan näyttäisi siltä, että keskiviikon lakko olisi laillinen. Paljon kysyttiin sitä, miten on mahdollista, että tuon tyyppinen lakko voi olla laillinen.

– Laittomat lakot ja tukilakot ovat suomalainen vitsaus. Esimerkiksi Ruotsiin nähden meillä on iso ero. Ruotsissa niitä ei käytännössä ole ollenkaan.

Häkämiehen mukaan EK tavoittelee tilannetta, jossa sopimuksia kunnioitetaan ja noudatetaan ja että suomalaista työrauhaa saadaan kehitettyä.

– Tätä koskevat neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä, ja syksyllä on tarkoitus saada ratkaisu aikaiseksi. Meidän tavoite on se, että päästäisiin Ruotsin tasolle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)