Verkkouutiset

Erkki Liikanen taloudesta: ”Tilanne on vähän kuin Kaisa Mäkäräisellä”

Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikasen mukaan Suomen kilpailukyky ja talouden tokeneminen tapahtuu vain, jos palkkojen nousu pysyy pitkään hyvin pienenä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Tilanne on vähän kuin Kaisa Mäkäräisellä. Kun ampuu kolme hutia ekalla kierroksella, ei riitä, että hiihtää samaa tahtia kuin muut, vaan pitää hiihtää kovempaa, Erkki Liikanen vertasi ampumahiihtäjän suoritusta Suomen kustannuskilpailukyvyn menettämiseen.

Liikanen käsitteli Suomen taloutta, Euroopan keskuspankin rahapolitiikkaa ja pankkiunionia eduskunnan talousvaliokunnan järjestämässä Suomen Pankin julkisessa kuulemisessa eduskunnassa tiistaina. Hän muistutti, että Suomessa yksikkötyökustannukset ovat kasvaneet vuodesta 2008 vuoteen 2013 yli kolme prosenttia, kun euroalueen keskimääräinen yksikkötyökustannusten nousu on ollut 1,5 prosenttia.

Hän huomautti, että vuoden 2013 maltillinen palkkaratkaisu ei parantanut Suomen kilpailukyvyn suhteellista heikkenemistä, vaikka onnistui pysäyttämään kilpailukyvyn heikkenemisen edelleen.

– Joudumme pitämään kauppakumppanimaita hitaampaa yksikkötyökustannusten kasvua useiden vuosien ajan, jotta syntynyt ero kyetään kuromaan umpeen, Liikanen sanoi.

Yleisiä palkankorotuksia ei siis ole suomalaisille luvassa vuosiin, jos kilpailukyky halutaan palauttaa, ja saada sitä kautta Suomi takaisin kasvun uralle.

– Pitää ensin saada kilpailukyky kuntoon, saada yrityksiä, jotka kasvavat ja kehittyvät, kun palkanmaksukyky paranee, voidaan taas maksaa korkeampia palkkoja, Liikanen sanoi.

Liikanen huomautti, että Suomen ongelmat eivät ole suhdanneluonteisia, vaan pitkäaikaisia rakenneongelmia, joiden ratkaisemisessa keskeisiä ovat rakenteelliset uudistukset. Hän patisteli hallitusta tekemään enemmän kuin mitä odotetaan. Myöskään lisäsopeutukselta velkaantumisen lopettamiseksi ei vältytä.

– Päätökset rakenneuudistuksista ja sopeuttamistoimista ovat ratkaisevan tärkeitä, Liikanen muistutti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)