Verkkouutiset

Euroopan ja USA:n kauppa tuplaantunut vuosikymmenessä

Euroopan unioni pysyi Yhdysvaltain tärkeimpänä kauppakumppanina myös viime vuonna, kertoo Transatlantic Economy 2013 -raportti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU ja Yhdysvallat muodostavat yhdessä maailman suurimman talousalueen, jossa käytävä kauppa tuottaa yli puolet maailman bruttokansantuotteen arvosta ja 40 prosenttia koko maailman ostokyvystä. Sitten vuoden 2000 talousalueiden välisen kaupankäynnin arvo on kaksinkertaisnut.

Kaikkiaan transatlanttisen kaupan arvo on arviolta yli 5000 miljardia euroa ja se työllistää yli 15 miljoonaa ihmistä molemmin puolin Atlanttia.

Johns Hopkins yliopiston vuosittain julkaiseman raportin mukaan transatlanttinen kauppa ei ole enää samanlainen ehdoton talousmahti maailmassa Kiinan ja muiden nousevien talouksien kasvun myötä, mutta transatlanttinen kauppa muodostaa vielä maailman suurimman talousalueen.

Yhdysvallat ja Eurooppa ovat myös toistensa suosituimmat suorat ulkomaiset investointikohteet. Eniten amerikkalaisia investointeja sijoittuu Euroopassa Britanniaan, Sveitsiin, Saksaan, Hollantiin, Belgiaan ja Irlantiin.

Amcham Finlandin mukaan Suomi saa kokoonsa verrattuna vähemmän sijoituksia kuin useimmat muut Euroopan maat. Pientä positiivista kehitystä oli näkyvissä viime vuonna. Raportin tilastojen mukaan amerikkalaiset sijoitukset Suomeen kasvoivat 30 prosenttia viime vuoden kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.

Raportin mukaan EU:n ja Yhdysvaltain parhaillaan neuvottelema transatlanttinen investointi- ja kauppasopimus (TTIP) voisi kasvattaa transatlanttista vientikauppaa jopa 17 prosenttia.

– Kasvu tulee ennen kaikkea siitä, että pienemmät ja keskisuuret yritykset pääsisivät nauttimaan laajenevista markkinoista, yhtenäisistä standardeista ja tullimuodollisuuksien poistoista. Vaikutukset ovat verrattavissa kansalliseen elvytyspakettiin, Amchamin talouspoliittinen analyytikko Matthew Wood sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)