Alexander Stubb Ylelle: Rasististen katupartioiden kieltämistä tutkitaan

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sanoo Yle Uutisille, että hallitus aikoo selvittää vapaaehtoisten katupartioiden aseman oikeudellisia perusteita.

  • LKS 20151215 Valtiovarainministeri Alexander Stubb ja pääministeri Juha Sipilä eduskunnan täysistunnossa tiistaina 15. joulukuuta 2015, jossa keskusteltiin vasemmistoliiton ja vihreiden tekemästä välikysymyksestä kokoomuksen valtiovarainministeri Alexander Stubbin puheista eduskunnassa. LEHTIKUVA Markku Ulander

    Alexander Stubb (vas.) ja Juha Sipilä.

    ()

Alexander Stubbin mukaan kansalaisten turvallisuudesta huolehtiminen ei voi tapahtua oman käden oikeudella.

– Kaikki rasistiset katupartiot on tuomittava ja kiellettävä. Meillä on viranomaiset, jotka pitävät huolen siitä, että vihapuhetta ei kerta kaikkiaan tässä maassa hyväksytä. Tässä asiasta vastaava sisäministeri Petteri Orpo (kok.) on ollut yksiselitteisen selkeä, kokoomusjohtaja sanoo.

Stubbin mukaan hallitus voi kieltää katupartiot. Hallitus aikoo kokoontua pohtimaan tähän liittyviä oikeudellisia kysymyksiä. Lainsäädäntö voi tulla asiassa vastaan, sillä Suomessa ilmaisun- ja kokoontumisvapaus kuuluu perusoikeuksiin.

Stubbin mielestä turvattomuuden tunnetta ei kuitenkaan pidä poistaa katupartioilla.

– Eniten huolestuttaa naisten asema. Avoimessa kansainvälisessä Suomessa vuonna 2016 näin ei voi tapahtua. Tässä on monta eri ulottuvuutta, jotka liittyvät tähän, mutta oikeutta ei saa ottaa omiin käsiin, hän sanoo.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallituksen näkemys katupartioista on yhtenäinen eli niitä ei kaduille kaivata.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.