Verkkouutiset

Valtion keskus- ja aluehallinnon uudistaminen selvitykseen

Liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) on asettanut hankkeen selvittämään keskus- ja aluehallintoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Talouden kiristyminen, sähköisten toimintatapojen yleistyminen ja niukkenevat henkilöresurssit ovat yhteisiä haasteita keskus- ja aluehallinnolle, sanoo ministeri Henna Virkkunen.

Hankkeen tavoitteena on löytää ratkaisuja päällekkäisen työn vähentämiseen ja valtion resurssien mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön. Uudistamisella tavoitellaan 0,5 prosentin vuotuista tuottavuuden kasvua ja nykyistä selkeämpää ja yhtenäisempää hallintoa.

Keskushallinnon virastoja on organisoitu eri hallinnonaloilla monin eri tavoin. Hallinnonalat poikkeavat myös tehtäviltään ja kooltaan huomattavasti eikä virastojen kehittäminen ole kaikilla hallinnonaloilla ollut systemaattista. Käynnistyvässä työssä selvitetään mahdollisuuksia kehittää eri virastomalleja sekä vaihtoehtoja koota yhteen erityisesti pieniä virastoja.

Valtion aluehallinto uudistettiin vuoden 2010 alussa, kun kuuden viranomaisen tehtävät koottiin aluehallintovirastoihin ja ELY-keskuksiin.

Valtion paikallishallinnon viranomaisten toimialueet ovat viime vuosina laajentuneet. Muun muassa maistraatit ja TE-toimistot ovat nykyisin pikemminkin alue- kuin paikallishallintoa. Tämän vuoksi käynnistyvä selvitystyö koskee varsinaisen valtion aluehallinnon lisäksi maistraatteja ja TE-toimistoja.

Lisäksi valtion aluehallinnon tehtäviä tarkastellaan muun muassa siitä näkökulmasta, mitkä tehtävistä edellyttävät niiden hoitamista tietyllä alueella ja missä tehtävissä toimivallan pitäisi olla oikeudellisesti tiettyyn alueeseen sidottu. Myös aluehallinnon uudistusvaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia arvioidaan.

Selvitystyötä ohjaa ministeriöiden kansliapäälliköistä koostuva ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana toimii sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. Keskushallinnon selvitysryhmän puheenjohtajana toimii finanssineuvos Katju Holkeri valtiovarainministeriöstä ja aluehallintoselvitysryhmän puheenjohtajana hallitusneuvos Tarja Hyvönen niin ikään valtiovarainministeriöstä.

Hankkeen määräaika on vuoden lopussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)