Verkkouutiset

Vasemmistoliitto: Yhteiskuntasopimuksen pitää olla tasapainoinen palkansaajankin näkökulmasta

Vasemmistoliiton johdon mielestä vain tasapainoinen sopimus voi olla yhteiskuntasopimus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen, puoluevaltuuston puheenjohtajan Hanna Sarkkisen ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Anna-Kaisa Pekosen mielestä Sipilän hallituksen ajama yhteiskuntasopimus voidaan solmia vain, mikäli sopimus on tasapainoinen myös palkansaajien näkökulmasta. Heidän mukaansa aitona yhteiskuntasopimuksena ei voida pitää sopimusta, jossa vain palkansaajapuoli joustaa.

Vasemmistoliiton johdon mielestä hallituksen tänään esittämän yhteiskuntasopimusneuvottelujen pohjaesityksen tavoitteet työllisyysasteen nostamisesta ja teollisuuden investointien lisäämisestä ovat oikeansuuntaisia. Myös neuvotteluasetelmat ovat heidän mielestään kehittyneet parempaan suuntaan.

Puolueen johdon mielestä hallituksen asettama 1,5 miljardin kiristysruuvi ja pitkään jatkuneet puheet työajanpidennyksestä ovat kuitenkin luoneet neuvotteluihin epäkiitolliset lähtöasetelmat ja heikentäneet luottamusta työmarkkinoilla.

– Hallitus ja työnantajapuoli ovat kevään ja kesän aikana toistuvasti esittänyt 100 vuosityötunnin työajan pidennystä yhteiskuntasopimuksen keskeisenä sisältönä. Tänään annetussa hallituksen esityksessä ei kuitenkaan oteta kantaa vielä sopimuksen sisältöön, toteaa vasemmistoliiton johto tiedotteessaan.

He huomauttavat suhtautuvansa kielteisesti yleiseen työajan pidennykseen, sillä se johtaisi todennäköisesti työttömyyden kasvuun ja työn kasautumiseen yhä harvemmille.

– Puhtaan laskennallisesti 100 vuosityötunnin työajanpidennys lisäisi työttömyyttä yli 100 000 hengellä, he lisäävät.

Vasemmistoliiton johdon mielestä työajan pidentämisessä on suomeksi sanottuna kyse palkkojen alentamisesta.

– Palkanalennus ei ratkaise vientiteollisuuden ongelmia, sillä Suomen vientiteollisuuden työvoimakustannukset ovat jo nyt kilpailukykyisiä kilpailijamaihin verrattuna ja palkkakustannusten osuus teollisuuden kokonaiskustannuksista on tyypillisesti alle 10 %. Mekaanisten työajanpidennysten sijaan yhteiskuntasopimusneuvotteluiden lähtökohtana tulee olla todellisen tuottavuuden kasvattaminen ja työmarkkinoiden uudistaminen yhdessä työntekijöiden ja työnantajien kanssa.

Johto listaa lopuksi asiat, joiden heidän mielestään tulee olla keskeisinä elementteinä yhteiskuntasopimuksessa: työntekijää ja työnantajaa hyödyttävien työaikajoustojen kehittäminen työaikapankeilla, todellisen tuottavuuden kehittäminen yhteistyössä henkilöstön kanssa, työsuhde- ja muutosturvan parantaminen, nollatuntisopimusten kieltäminen, joukkokanneoikeuden säätäminen, johtajien sitoutuminen palkkio- ja bonusmalttiin sekä yritysten sitoutuminen veroparatiisijärjestelyjen lopettamiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)