Verkkouutiset

Vasemmistoliiton ryhmyri arvostelee hallituksen sote-päätöksiä

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen kritisoi tuoretta hallitusohjelmaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tulevan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden pohjana olisi yksikanavainen rahoitus, joka sallii valinnanvapauden ja tuotannon monipuolistamisen.

Aino-Kaisa Pekonen toivoo, että tarkoitus ei ole luoda ”raha seuraa potilasta” –mallia, jossa asiakas voi valita hoitopaikakseen minkä tahansa yksityisen tai julkisen terveyskeskuksen.

– Sitä on Ruotsissa kokeiltu ja sen tuloksena terveyserot ovat siellä lisääntyneet. Hyvätuloiset ihmiset ovat hyötyneet tästä mallista eniten, kun vauraille alueille on rakennettu enemmän palveluita, kuin esimerkiksi lähiöihin, sanoo Pekonen.

Hänen mielestään julkisia sosiaali- ja terveyspalveluja pitäisi kehittää, ei lähteä yksityistämisen tielle.

– Tällaisessa mallissa ylikansalliset yhtiöt myös saavat lisää tilaa ja niiden maksamat verot eivät jää Suomeen. Vaarana voisi olla julkisen terveydenhuollon yhtiöittäminen, Pekonen maalaa.

Päivähoidon ryhmäkoon kasvattaminen ei myöskään saa Pekoselta kiitosta. Hänen mielestään niitä pitäisi pienentää, eikä kasvattaa.

Pekosen mukaan ”hienoa tämän kurjuuden keskellä on se, että hallitus kaavailee takuueläkkeen nostoa, omaishoitajien aseman parantamista ja perustulokokeilua”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)