Verkkouutiset

Matti Vanhanen: Onko Suomen ongelmien vakavuutta ymmärretty?

Vastakkainasettelu voi olla puoluepoliittisesti edullista, mutta se ei auta lamasta nousemisessa, Matti Vanhanen sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen kysyy Suomenmaan kolumnissaan, onko Suomessa ymmärretty nykytilanteen vakavuus.

”Työmarkkinajärjestöjen neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta päättyivät tuloksettomina. Oppositio on SDP:n johdolla valinnut linjakseen kaiken vastustamisen. Media keskustelee toimintatavoista”, Vanhanen listaa.

”Nyt on yhtä aikaa tehtävä päätöksiä, joilla uudistetaan Suomea, parannetaan työllisyyttä ja lopetetaan velkaantuminen, jotta hyvinvointiyhteiskunta voidaan pelastaa”, hän kirjoittaa.

Vanhanen nostaa esiin sekä työmarkkinoiden että sote-järjestelmän uudistamisen. Myös välttämättömiä säästöjä on täytynyt tehdä. Niitä on tulevina vuosina hänen mukaansa edessä lisää.

”SDP:n kannattaisi muistaa, että ongelmat ovat yhteisiä. Vastakkainasettelu voi olla puoluepoliittisesti edullista, mutta se ei auta lamasta nousemisessa”, Vanhanen sanoo.

Euroon sopiva palkkamalli

Matti Vanhanen myöntää, että hallituksella on opiksi otettavaa.

”Etenkin pääministerillä on vastuu siitä, että päätöksiä saadaan aikaan ja että ne myös toteutetaan. Tekemättä ei voi jättää”, hän toteaa.

Vanhanen korostaa työmarkkinaratkaisun saavuttamisen tärkeyttä. Hänen mukaansa neuvotteluja on jatkettava.

”Aikaa on, mutta ei loputtomiin. Keskustalla on määrätietoisuutta tehdä uudistukset myös lainsäädännöllä, jos järjestöt eivät pääse tulokseen”, hän sanoo.

Vanhasen mukaan Suomi tarvitsee palkkamalttia, euron oloihin sopivan tulevaisuuden palkkamallin ja lisää ala- ja yrityskohtaisia joustoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)