Verkkouutiset

Täpärä äänestys avioliittoaloitteesta: Näin vastustajat ja kannattajat kommentoivat

Lakivaliokunta esittää kansalaisaloitteen hylkäämistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Lasten oikeuksien puolesta. Sopii tällaisena päivänä, valiokunnasta ulos tullut kansanedustaja Kalle Jokinen (kok.) kommentoi asiaa. Hän äänesti valiokunnan mietinnön puolesta, joka esitti kansalaisaloitetta sukupuolineutraalista avioliittoaloitteesta hylättäväksi.

Jokinen oli valiokunnassa kansanedustaja Markku Mäntymaan (kok.) varamiehenä.

Niin ikään lasten oikeuksiin vetosi kansanedustaja Mika Niikko (ps.), joka oli taas Arja Juvosen (ps.) varamiehenä valiokunnassa. Niikko kiisti, että sukupuolineutraaliin avioliittolakiin myönteisesti suhtautunut Juvonen olisi ryhmän puolesta ”määrätty” olemaan poissa.

Mitä tulee lasten oikeuksiin ja perhekäsitykseen, kansalaisaloitetta puoltava Jani Toivola (vihr.) taas huomautti, että hedelmöityshoidot naispareille ovat jo mahdollisia samoin kuin perheen sisäinen adoptio ja samaa sukupuolta olevien mahdollisuus toimia sijaisperheinä.

– Lainsäädäntö on jo alkanut muuttaa perhekäsitystä, Toivola näki.

Lakivaliokunnan jäsenen Kari Tolvasen (kok.) mukaan kansalaisaloitteesta puuttuu vaikuttavuusarvio lasten asemasta täysin.

Tolvanen perusteli jo aiemmin kielteistä kantaansa Verkkouutisille sillä, että pitää todennäköisenä, että eräät maat lopettaisivat kokonaan adoptiolasten antamisen Suomeen, mikäli laki tulee voimaan.

Näin on Tolvasen mukaan tapahtunut ainakin Ruotsissa. Hänen mukaansa se ei ole oikein niille pariskunnille, jotka ovat jo vuosia odottaneet adoptiolasta.

Tolvasen puoluetoveri Jaana Pelkonen (kok.) ei taas nähnyt yhtään hyväksyttävää perustetta sille, että ihmisiä kohdellaan eri tavalla johtuen seksuaalisesta suuntautumisesta:

– Lapsen asemaa ja oikeuksia tähän paljon vedetään, mutta kyllä lapselle tärkeintä on, että hänellä on ihminen tai ihmiset, jotka häntä rakastavat.

Jungner nyt ensimmäisenä paikalla

Lakivaliokunnan aiemmasta äänestyksestä kesäkuussa koskien avioliittoaloitetta myöhästynyt Mikael Jungner (sd.) kertoi olleensa nyt ensimmäisenä paikalla.

– Ilman herätyskelloa heräsin jo kaksi tuntia ennen lakivaliokunnan kokousta.

Jungner kannattaa sukupuolineutraalia avioliittoaloitetta. Jungnerin mukaan valtaosa SDP:n ryhmästä on samoilla linjoilla:

– Arvio on nyt se, että 42 demarikansanedustajasta ehkä viisi olisi vastahankaan.

Mitä tulee kokoomuksen kantoihin ensi viikon äänestyksessä, Pelkonen arvioi asian jakavan melko tasaisesti ryhmää

Lakivaliokunta äänesti kansalaisaloitteesta tänä aamuna äänin 9–8. Valiokunta oli valmistellut asiasta kielteisen mietinnön, joka sai näin kansanedustajilta täpärän tuen.

Kansalaisaloite muuttaisi muun muassa avioliiton käsitteen ja oikeudet koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja.

Eduskunnan täysistunto käsittelee asiaa ensi viikolla, jolloin kansalaisaloitteen kohtalo käytännössä ratkeaa. Äänestykseen on tulossa asiaan liittyvä vastalause.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)