Verkkouutiset

Zyskowicz ja Niinistö ottivat yhteen – ”te olette tämän salin johtava populisti”

Opposition tarjoamat vaihtoehtosäästöt epäilyttivät budjettikeskustelussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustajat Ben Zyskowicz (kok.) ja Ville Niinistö (vihr.) ottivat yhteen eduskunnassa, kun keskusteltiin oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteista.

Zyskowicz arvosteli vihreiden vaihtoehtobudjettia, josta hän ei löytänyt keinoja, kuinka satojen miljoonien eurojen säästöt korvattaisiin.

– Te puhutte niin kauniisti ja propagandistisesti, että edustajat (Paavo) Arhinmäki ja (Timo) Soini joutuvat kyllä eläkkeelle. Kyllä Ville Niinistö on tämän salin johtava populisti, Zyskowicz syytti ja jatkoi:

– Teillä on tämä hokkuspokkus-temppu, jota te tarjoatte, kilometrikorvausten vähennykset, joita tarjoatte. Voisitteko ihan rautalangasta selittää, miten kilometrikorvaukset, joissa yksityinen työnantaja maksaa yksityiselle työntekijälle, miten se tuo 140 miljoonan euron säästöt valtiolle?

Zyskowicz sai tukea myös ulkoministeri Timo Soinilta (ps.):

– Aivan uskomatonta kaksinaamaisuutta, verottaisitte ankarasti näitä sorateiden sankareita.

Ville Niinistö vastasi kritiikkiin sanomalla, että kyse on alun perin valtiovarainministeriön viime kauden ehdotuksesta, jota oltiin jo edistämässä, kunnes neuvotteluissa siitä kuitenkin vetäydyttiin.

Niinistö huomautti, että paljon työssään ajavat pääsevät nykykäytännössä tienaamaan näin ylimääräistä rahaa.

Vihreät esitti omassa vaihtoehtobudjetissaan, että hallituksen ensi vuoden 200 miljoonan euron koulutusleikkaukset korvattaisiin pienentämällä verottomia kilometrikorvauksia ja alentamalla maltillisesti työmatkavähennystä.

Demareiden hattu syvin

Hallituspuolueiden edustajat epäilivät myös opposition tulonlisäysten realismia.

Oppositiopuolueiden vaihtoehdoissa oli erilaisia laskelmia esimerkiksi siitä, kuinka paljon säästöjä saataisiin harmaan talouden toimia tehostamalla.

– Demareiden hattu on tässä syvin, 200 miljoonaa euroa, kansanedustaja Sampo Terho (ps.) huomautti. Terhon arvion mukaan SDP:n esitykset sisältävät noin 500 miljoonaa euroa ”mielikuvitusrahaa”.

Salissa kummasteltiin, kuinka SDP voi laskea saavansa Sitran taseen ja Suomen pankin voiton tuloutusten kautta 410 miljoonaa euroa.

Mitä tulee harmaan talouden ristiriitaisiin laskelmiin, oppositiosta myönnettiin, että kyse on viime kädessä arvioista.

Kristillisdemokraattien ryhmäjohtaja Peter Östman korosti, että laskelmiin on hyödynnetty niin keltaista valtion talousarvioesityskirjaa kuin ulkopuolisiakin asiantuntija-arvioita. Kristillisdemokraatit on laskenut 145 miljoonan euron säästöt harmaan talouden toimia tehostamalla.

Pääoppositiopuolue SDP syytti hallitusta siitä, että eläkeläisiin, työttömiin ja lapsiperheisiin kohdistuvat leikkaukset heikentävät ensi vuoden ja pidemmän ajan kasvunäkymiä.

– Tämä hallitus pakastaa Suomen kasvun ja kilpailukyvyn vuosiksi eteenpäin, syytti kansanedustaja Antti Rinne (sd.).

SDP:n veronkiristykset kohdistuvat rikkaisiin ja hyvätuloisiin. Puolue kiristäisi niin pääomaveroa, solidaarisuusveroa kuin miljoonaperintöjäkin. Nämä toisivat puolueen laskelmien mukaan 190 miljoonaa euroa lisätuloja.

– Sosialidemokraattien vaihtoehdossa varakkaat ja hyvätuloiset ihmiset osallistuvat julkisen talouden sopeuttamiseen verotuksen kautta. Myös miljoonaperijät, Rinne korosti.

Kiristävä linja työn verotukseen

Rinne korosti, että SDP:n vaihtoehtobudjetissa veroaste ei nouse ja vaihtoehto on 332 miljoonaa euroa ylijäämäinen suhteessa hallituksen esitykseen.

Tämä ei hallituspuolueiden edustajia kuitenkaan vakuuttanut.

– SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton esityksissä on otettu kiristävä linja työn ja yrittäjyyden verotukseen. Puolueet kiristäisivät muun muassa osinkojen, pääomatulojen sekä työn verotusta solidaarisuusveron lisäkorotuksin, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) huomautti.

Stubb korosti hallituksen olevan huolissaan siitä, että Suomessa työnteon ja omistamisen edellytyksiä on jo tähän mennessä heikennetty liiaksi.

– Ja Suomi voi menestyä vain työllä ja yrittäjyydellä, ja vain menestyvät yritykset voivat luoda lisää työpaikkoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)