Verkkouutiset

Työllisyysryhmän työ takkuaa – työttömyysturvan karenssipäivä yhä pöydällä

Palkansaajajärjestöt vaativat työttömille oikeutta opiskella työttömyysturvalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen nimeämällä työllisyystyöryhmällä on enää tämä viikko aikaa laatia yhteinen esitys, jolla lisätään työllisten määrää 10 000 hengellä. Työryhmän on määrä saada työnsä valmiiksi perjantaihin mennessä, jolloin on syyskuun viimeinen päivä.

Tällä hetkellä työryhmän työ näyttää takkuiselta.

– Haasteita ei puutu. Selkokielellä se tarkoittaa, että ei oikein hyvältä näytä, kirjoitti STTK:n puheenjohtaja Antti Palola Verkkouutisten blogissaan perjantaina.

Palola kirjoittaa niin ikään, ettei hän laittaisi kovin suurta panosta valtiosihteeri Martti Hetemäen vetämän työllisyystyöryhmän onnistumisen puolesta.

– Sen verran suuri ero osapuolten asettamissa tavoitteissa on, Palola perusteli.

Kolmikantaiselle työryhmälle on annettu tehtäväksi uudistaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa nopeampaan työllistymiseen kannustavaksi niin, että se lisää työllisten määrää 8 000 henkilöllä. Käytännössä työryhmässä onkin pohdittu vain, miten ansiosidonnaista työttömyysturvaa leikataan.

Pöydällä on edelleen malli, jossa ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan tulisi karenssipäivä. Se tarkoittaa perusperiaatteeltaan sitä, että työttömältä vähennetään yksi päivärahapäivä kuukaudessa, mikäli työtön ei ole ollut tietyn ajanjakson aikana vaadittua aikaa töissä tai osallistunut aktiivitoimenpiteisiin.

Verkkouutiset kertoi reilu viikko sitten neuvottelun kohteena olevasta karenssipäivästä tässä jutussaan. Työryhmässä neuvotellaan edelleen siitä, kuinka paljon työtä työssäoloehdon täyttyminen edellyttäisi ja kuinka paljon ja minkälaisia aktiivitoimenpiteitä työttömältä edellytettäisiin, jotta hän välttäisi karenssipäivän.

Karenssipäivän vaikutuksesta työttömän päiväraha leikkaantuisi vajaat viisi prosenttia.

Kuuden euron palkkamalli haudattu

Kolmikantaisessa työryhmässä ei neuvotella uudesta palkkamallista, jolla pitkään työttömänä ollut henkilö tai henkilö, jolla on heikko työhistoria, voitaisiin palkata harjoittelijatason palkalla töihin.

Syynä on se, ettei Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) neuvottele enää keskitetysti palkoista. Verkkouutiset kertoi asiasta viikko sitten tässä jutussaan.

Hallituksen tavoitteena oli, että työryhmässä olisi sovittu ”Uusi alku” -palkkamallista ja palkkaa täydentävästä tuesta kolmikantaisesti. Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) on käyttänyt tavoitellusta palkkamallista esimerkkinä rakennusalan työehtosopimusosapuolten työkokeilua, jossa alan työkokemusta vailla oleva henkilö voidaan palkata kuuden euron tuntipalkalla töihin puoleksi vuodeksi.

Vaikka kuuden euron palkkamallista ei neuvotella työllisyysryhmässä, työnantaja- ja työntekijäosapuolet voivat halutessaan sopia sellaisesta alakohtaisissa työehtosopimusneuvotteluissa.

Mitä hallitus tarjoaa sovusta?

Hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen puheenjohtajien on määrä tavata tällä viikolla, ennen kuin työllisyystyöryhmän työ päättyy. Silloin työmarkkinakeskusjärjestöille selvinnee, minkälaisiin toimiin hallitus on valmis ryhtymään, jos kolmikantainen työryhmä ei saa yhteistä esitystä aikaiseksi.

Toistaiseksi palkansaajajärjestöt eivät ole näyttäneet vihreää valoa työttömyysturvan karenssipäivälle. Yhteisen esityksen syntymistä edesauttaisi se, jos hallitus olisi valmis tulemaan työmarkkinajärjestöjä vastaan.

Kaikki palkansaajajärjestöt ovat vaatineet työttömille oikeutta opiskella työttömyysturvalla. Yhteisenä vaatimuksena on myös perhevapaajärjestelmän uudistaminen siten, että se parantaisi naisten työllisyyttä. Toistaiseksi hallitus ei ole ollut valmis etenemään millään tavoin perhevapaajärjestelmän uudistamisessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)