Verkkouutiset

Hallitusohjelmat termit hämmentävät – Tiilikainen: Pääkaupunkiseutu tarkoittaa Helsingin seutua

Termin "pääkaupunkiseutu käyttö hallitusohjelmassa on aiheuttanut epäselvyyttä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Termin ”pääkaupunkiseutu” epäselvä käyttö hallitusohjelmassa on aiheuttanut runsaasti hämmennystä Helsingin seudun kuntapäättäjissä.

Hallitusohjelman tulevaisuuden kunta-osioon on kirjattu, että ”Hallitus ja pääkaupunkiseudun kunnat tekevät sopimuksen siitä, miten edistetään metropolialueen kansainvälistä kilpailukykyä, elinkeinopolitiikkaa, aluekehitystä sekä yhteistyötä maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnittelussa ja segregaation ehkäisyä.”

Pääkaupunkiseudulla on yleensä tarkoitettu neljää suurta kaupunkia: Helsinkiä, Espoota, Vantaata ja Kauniaista. Helsingin seudulla puolestaan on viitattu laajempaan alueeseen, johon ovat kuuluneet myös kehyskunnat.

Osa kuntapäättajistä on epäillyt hallitusohjelmakirjauksen tarkoittavan, että sopimuskäytänteissä on tapahtumassa suunnanmuutos ja alueelliseen kehittämiseen tarkoitetut rahat jaetaan aiempaa pienemmän joukon kesken.

Kansanedustaja Outi Mäkelä (kok.) kysyi kirjallisella kysymyksellä miten termi ”pääkaupunkiseutu” tulisi tulkita ja onko terminologiaa väärinymmärrysten välttämiseksi syytä tarkentaa. Hän huomauttaa, että näennäisen pienestä epäselvyydestä termien välillä voi syntyä huomattavia sekaannuksia ja epäselvyyksiä.

– Kyse ei ole vain siitä, että takerrutaan yksittäisiin termeihin vaan siitä, että hallitusohjelman kaltaisten virallisten tekstien kirjausten on oltava sisällöltään selkeitä, ettei aiheuteta turhaa huolta tai epäselvyyttä, Mäkelä toteaa tiedotteessaan.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) vastauksen mukaan kirjauksessa tarkoitetaan 14 kunnasta muodostuvaa Helsingin seutua, vaikka alueesta käytetäänkin nimitystä pääkaupunkiseutu.

– Helsingin seutua ja pääkaupunkiseutua käytetään toki puhekielessä termeinä ristikkäin ja omalta osaltaan kokonaisuutta hämmentää myös termi metropolialue. Näille kaikille on kuitenkin olemassa vakiintuneet merkitykset, joita virallisissa asiakirjoissa lienee tarkoituksenmukaista noudattaa, Mäkelä sanoo.

Hän lisää, että termien epäselvyys käy ilmi myös ministerin vastauksesta, jossa tämä lisää termien kirjoon uuden käsitteen: Helsingin metropolialue, jota on käytetty asiayhteydestä riippuen hyvin erilaisiin aluerajauksiin.

– Jos termejä käytetään eri kontekstissa, kuin mihin on totuttu, olisi syytä tarkentaa, mitä termeillä juuri tässä asiayhteydessä tarkoitetaan, Outi Mäkelä painottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)