Yrittäjät ihmeissään: Miksi palkansaajajärjestöt vastustavat aikuiskoulutustuen laajennusta?

Suomen Yrittäjien mielestä aikuiskoulutustuki pitää laajentaa koskemaan myös työttömiä.

  • LKS 20130919 // LKS 20121221  Asiakas tutkii työvoimakoulutusilmoituksia työ- ja elinkeinotoimistossa Helsingissä 3. lokakuuta 2012./ MODEL RELEASED. LEHTIKUVA / JARNO MELA

    Työtön tutkii koulutusilmoituksia te-toimistossa.

    ()

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä ei saanut yksimielistä esitystä konkreettisista keinoista työttömien koulutusmahdollisuuksien edistämiseksi. Työmarkkinajärjestöt jättivät työryhmän torstaina julkaistuun raporttiin lausuman ja eriävän mielipiteen. Suomen Yrittäjät kuitenkin pitää raportissa esitettyjä tavoitteita tärkeinä ja allekirjoitti sen sellaisenaan.

Työryhmän näkemyksen mukaan työttömien kouluttaminen on erittäin tärkeää ja haasteisiin vastaamiseksi tarvitaan nopeasti uusia palvelukokonaisuuksia ja koulutusratkaisua.

– Työryhmän näkemys on oikea ja Suomen Yrittäjillä on tarjota tähän uusia ratkaisuja. Ehdotimme työryhmässä, että aikuiskoulutustuki laajennettaisiin koskemaan myös työttömiä henkilöitä. Tämä olisi avannut työttömille aivan uuden polun kouluttautua ja kehittää osaamistaan työmarkkinoiden tarpeita vastaavasti, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén kertoo tiedotteessa.

Osalla työttömistä työllistyminen edellyttää Suomen Yrittäjien mukaan osaamisen päivittämistä, laajentamista tai jopa uuden tutkinnon.

– Työmarkkinajärjestöt kuitenkin vastustivat jopa ehdotuksemme kirjaamista työryhmän yhteiseen raporttiin. Se on yllättävää, koska erityisesti palkansaajajärjestöt ovat nimenomaan toivoneet työttömille laajempaa oikeutta opiskella työttömyysaikana ilman, että etuustaso merkittävästi heikkenee, Hellsten muistuttaa.

Pitkäaikaistyöttömien ryhmässä nuorten osuus on kasvussa. Alle 30-vuotiaista pitkäaikaistyöttömistä valtaosalla on perus- tai toisen asteen koulutus.

– Vailla tutkintoa ja työkokemusta olevien nuorten kouluttautumismahdollisuutta lisäisi merkittävästi, jos näiden nuorten oppisopimuspalkkausta muutettaisiin vastamaan paremmin osaamista ja sen kehittymistä, Hellsten toteaa.

Suomen Yrittäjät arvioi lisäksi, että koulutustarjonta suuntautuu liikaa aloille, joiden työllistymisnäkymät ovat heikot.

– Ammatillisen koulutuksen uutta lainsäädäntöä viimeistellään parhaillaan. Siinä asetetaan merkittävä rahoitusosuus tutkinnon jälkeiselle työllistymiselle. Toivomme, että tämä ohjaisi aiempaa paremmin oppilaitoksia suuntamaan koulutusta työllistäville aloille, johtaja Veli-Matti Lamppu Suomen Yrittäjistä kertoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.