Verkkouutiset

”Politiikasta jää kuva, että aikuiset ihmiset mätkivät toisiaan”

Alexander Stubb linjasi uusia tapoja toimia politiikassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen puheenjohtaja pääministeri Alexander Stubb puhui tiistaina puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vantaan Heurekassa.

Stubb aloitti toteamalla puhuvansa paremmasta tavasta toimia sekä jälkimmäisenä kokonaisuutena talouspolitiikan suuresta kuvasta ja budjettiriihestä.

– Mikä on se toimintatapa mikä meillä politiikassa pitäisi olla, tai mihin itse pyrin? Olen lanseerannut meidän porukoidemme piirissä ajatuksen siitä, että voisimme miettiä politiikkaa vähän erilaisella tavalla, Alexander Stubb sanoi.

Hänen mukaansa politiikasta ”jää hirveän usein kuva, että aikuiset ihmiset riitelevät, aikuiset ihmiset mätkivät toinen toisiaan julkisuudessa, aikuiset ihmiset ilkeilevät, aikuiset ihmiset kampittavat ja aikuiset ihmiset osoittavat omaa erinomaisuuttaan toisen kustannuksella”.

– Joskus jää sellainen kuva, että politiikka on ikään kuin sitä, että jonkun epäonnistuminen on toisen onnistumista, Stubb kuvaili.

– Itse vähän politiikan ulkopuolelta tulevana olen vieroksunut että toimintatapaa. Minusta on tärkeää, että kokoomuksena mietimme parempaa tapaa tehdä politiikkaa.

– Uusi tapa toimia ei minun mielestäni ole mikään kampanja, vaan parempi tapa toimia. Minulle se on osittain avoimuutta – jolla on riskinsä, osittain toisen kunnioittamista ettei heti tyrmätä toisen mielipidettä ja minusta se on myös arvokkuutta, toisen ihmisen mielipiteen kunnioittamista.

Alexander Stubb kertoi konkreettisesti työstäneensä viittä uutta tapaa toimia.

Niitä ovat kahden väliset pitkät keskustelut puolueen jokaisen kansanedustajan kanssa, ministerien ympärille muodostuvan lähipiirin ”kuplan” puhkaiseminen kunkin ministerin edustajaryhmillä, kerran kuukaudessa käytävä yhdistyskierros, sparraussoitto jokaiselle kokoomuksen yli 200 kansanedustajaehdokkaalle ja sosiaalisen median käyttö.

– Itse uskon, että Suomessa on nyt nähty tipping point: jokainen tiedostaa että sosiaalisen median käyttö on samaa kuin kävisi torilla, eli on osana keskustelua. Pahoittelen medialle, että siitä jää välikäsi pois – näin se vain on. Pääsee suoraan keskustelun ilman tulkintaa, Stubb sanoi.

Ei kynnyskysymyksille

– Toivoisin, että seuraava hallitusohjelma olisi lyhyt ja strateginen paperi. Ei lähes satasivuinen Raamattu, jossa lyödään toimintatavat lukkoon.

Alexander Stubb sanoi kokoomuksen keskittyvän ”kohti vaaleja” substanssiin laatimalla vision siitä ”mitä kokoomus tekisi, jos se saisi yksin päättää”.

Stubbin mukaan kokoomus ei aseta eduskuntavaaleihin minkään näköisiä kynnyskysymyksiä.

– Ne lyövät asenteita lukkoon. Ne aiheuttavat arvovaltakamppailun, josta on hirveän vaikea päästä ulos. Tosiasia on se, että meidän tyyppisessä demokratiassa ja monipuoluejärjestelmässä kynnyskysymykset ovat este pragmaattiselle, käytännönläheiselle päätöksenteolle. Ne hidastavat sitä prosessia, Stubb totesi.

– Me emme halua haukkua toista, vaan tulemme esittämään oman vaihtoehtomme: mitä kokoomus tekisi, jos se olisi yksin.

Velan taitto ei onnistunut

Puheensa talousosassa Alexander Stubb totesi laskukaudesta, että ”meillä on tapana hakea syyllisiä vähän kaikkialta paitsi peilistä”. Hänen mukaansa talouden tilaan on vaikuttanut sekä ulkoisia että sisäisiä syitä.

Stubb sanoi näkevänsä ylivoimaisesti tärkeimpänä haasteena valtion velkaantumisen taittamisen.

– Tavoite oli jalo: saada velkaantuminen taittumaan tämän vaalikauden loppuun mennessä. Siinä ei onnistuttu, vaan se on siirtynyt vuoteen 2018.

– Talouspolitiikassa meidän iso kuvamme on ilman muuta kiristävä.

Stubb kysyi ”onko tapa tehdä politiikkaa, että riidellään suhteellisen pienistä asioista budjettikeskustelun yhteydessä, jotta voimme näyttää jollekin toiselle pikavoittoja? Vai kerrommeko viestin budjetin isosta kuvasta?”.

Velan taittamisen lisäksi hän mainitsi näkökulmina budjettiriiheen rakennepaketin, kasvutoimet ja Venäjän taloustilanteeseen varautumisen.

Puheensa jälkeen pääministeri totesi, että säästöt koulutukseen ja tutkimukseen ovat jo vähentyneet budjettiriihen neuvotteluissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)