Verkkouutiset

Kimmo Sasi: Soini ymmärtänyt taloustilanteen vakavuuden – mitä sanoo Rinne?

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) kiittelee Timo Soinia realistisesta talouden tilannekuvasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Timo Soini sanoi Kauppalehden haastattelussa tiistaina, että julkisen sektorin menoja pitää leikata noin 2-3 miljardia. Kimmo Sasin mielestä tämä osoittaa, että perussuomalaiset ovat tunnustaneet tosiasiat.

– Valtiontaloudesta vastaavan valiokunnan puheenjohtajana olen tyytyväinen, että jo ennen vaaleja ainakin kolme neljästä suuren puolueen puheenjohtajasta näyttää ymmärtävän tilanteen vakavuuden. Oikea tilannekuva on oikeiden päätösten edellytys. Pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja (Alexander) Stubb arvioi menojen vähennystarpeen noin 3 miljardiin, keskustan puheenjohtaja (Juha) Sipilä noin 2,3 miljardiin ja nyt perussuomalaisten Soini noin 2-3 miljardiin, Sasi toteaa.

Hän muistuttaa Suomen julkisen talouden olevan tällä hetkellä kestämättömällä pohjalla.

– Vaikka hallitus on sopeuttanut historiallisen paljon, 6,4 miljardia vuoden 2018 tasolla, velkaannumme edelleen hurjaa vauhtia. Tänäkin vuonna velkaa otetaan arviolta 5,1 miljardia. Velkaantumiskierre pitää katkaista, sillä syömme jatkuvasti tulevien sukupolvien leipää, Sasi sanoo.

– Riskinä on myös hallitsematon äkkipysähdys ja palveluiden alasajo, mikäli emme ajoissa tasapainota talouttamme. Tuollaista hyvinvoinnin rapautumista mikään vastuullinen puolue ei voi kannattaa, hän varoittaa.

Lukuisat asiantuntijat ovat päätyneet samansuuruisiin, puolueiden puheenjohtajien esittämiin summiin. Suomen pankin ja valtiovarainministeriön lukujen mukaan sopeutustarve olisi noin 2,5-5 miljardia. Myös esimerkiksi ETLA arvioi sopeutustarpeen olevan sama 2,5-5 miljardia.

– Todenmukainen käsitys talouden tilasta on edellytys sille, että riittäviä päätöksiä talouden tervehdyttämiseksi saadaan aikaan. Olen tyytyväinen, että kolme neljästä suuren puolueen puheenjohtajasta ymmärtää Suomen taloustilanteen vakavuuden, Sasi sanoo.

– Mutta missä viipyy SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinteen arvio menoleikkaustarpeesta? On suoraselkäistä myös sanoa, jos ei kannata leikkauksia velkaantumisen lopettamiseksi vaan velkaelvytystä. Vasemmistoliitto on tässä asiassa rehti, vaikka pidänkin heidän ehdotuksiaan tuhoisina, Sasi toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)