Verkkouutiset

Annika Lapintie Kimmo Sasille: Olette perusoikeusnihilisti

Kimmo Sasin mielestä perustuslain vallanjakosäädöksen lavea tulkinta rajoittaa tarpeettomasti eduskunnan päätösvaltaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana vuosina 2003–2011 toiminut Kimmo Sasi (kok.) ehdottaa EVA:lle laatimassaan raportissa muutoksia perustuslain tulkintaprosessiin. Sasin mielestä esimerkiksi perustuslain 124 pykälä tulisi kumota.

– Tämä on hyvin merkityksellinen ideologinen linjanveto. Halutaanko avata kaikki ovet auki yksityistämiselle ja ulkoistamiselle vai halutaanko, että niitä pohditaan, perustuslakivaliokunnan nykyinen puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) kommentoi raportin julkistamistilaisuudessa Helsingissä käydyssä keskustelussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Lapintie torjui Sasin näkemyksen siitä, pykälä sitoo eduskunnan käsiä, ja totesi haluavansa, että pohdintaa harjoitetaan jatkossakin.

Raportissa ”vallanjakosäädökseksi” nimitetty pykälä luotiin vuoden 2000 perustuslakiuudistuksessa. Siinä säädetään, millä kriteereillä ja missä tapauksissa julkinen hallintotehtävä voidaan antaa muun kuin viranomaisen hoidettavaksi.

Sasin mukaan säädös on länsimaissa ainutlaatuinen. Hänen mielestään pykälän soveltamisala tuntuu laajentuvan ja tekevän yhä useammin yksityisestä toiminnasta julkista hallintotoimintaa.

– Olennaista on se, että julkinen tehtävä perustuu sille, että lailla on annettu julkiselle vallalle joku tehtävä. Jos se halutaan ottaa julkiselta vallalta pois ja antaa yksityiselle, on se tehtävä lailla. Parlamentti päättää, Kimmo Sasi vastasi Annika Lapintien kritiikkiin

Sasin mielestä perustuslain vallanjakosäännös tarkoittaa kuitenkin, että eduskunnan päätösvallalle asetetaan rajoituksia.

– Kaikissa muissa maissa mietitään, mikä on järkevää hallinnon järjestämistä ja parlamentti päättää siitä, miten se tehdään. Sen mukaisesti sitten asiat järjestetään, hän totesi.

Sasi nosti esimerkiksi muun muassa sen, kuinka Suomessa on tehty Euroopassa ainutlaatuinen ratkaisu, jolla yksityisten alueiden pysäköinninvalvontaan todettiin liittyvän niin merkittävää julkisen vallan käyttöä, ettei sitä voitu perustuslain nojalla antaa yksityisten toimijoiden hoidettavaksi.

Sasi varoitti myös suoranaisesta perusoikeusfundamentalismista. Tähän Lapintie vastasi voivansa kutsua yhtä hyvin Sasia itseään perusoikeusnihilistiksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)