Verkkouutiset

SAK hyväksyi yhteiskuntasopimuksen – PAM jää ulkopuolelle

SAK:n hallitus hyväksyi yhteiskuntasopimuksen äänin 14–5. Osa SAK:n liitoista jää sopimuksen ulkopuolelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SAK:n hallitus hyväksyi tänään työmarkkinajärjestöjen neuvottelutuloksen yhteiskuntasopimukseksi äänin 14–5, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi heti päätöksen jälkeen.

Vastaan äänestivät Palvelualojen ammattiliitto (PAM), jolla on kolme ääntä SAK:n hallituksessa, Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto (AKT) ja Suomen elintarviketyöläisten liitto (SEL). Rakennusliitto äänesti tyhjää.

PAM jätti SAK:n hallituksen päätökseen eriävän mielipiteen.

– Näissä olosuhteissa meillä ei neuvottelut PAMin sopimusaloilla alla, PAMin puheenjohtaja Ann Selin sanoi SAK:n hallituksen päätöksen jälkeen.

Selinin mukaan veronkevennykset ei ollut syy, miksi PAM jättäytyi sopimuksen ulkopuolelle, vaan kokonaisuus.

– On vähän epäilystä koko sopimuksen tavoitteiden järkevyydestä, Selin perusteli.

Eriävässä mielipiteessään PAM totesi, ettei luottamusta maan hallituksen toimenpiteisiin eikä yritysten työllistävyyteen tai investointeihin ole.

– Pitää tulla jotain radikaalia uutta pöytään, jotta me voisimme uudelleen ottaa tämän harkintaan.

Selin ei osannut tarkalleen määritellä, mitä radikaalia, mutta hän mainitsi työsopimuslakiin tulevat muutokset ja perhevapaan ajalta kertyvät lomat, joita hallitus on leikkaamassa.

Sipilä perää Suomen mallia

SAK:n kokouksessa aamulla vieraillut pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei luvannut suoraan veronkevennyksiä.

Sipilä sanoi, ettei veronkevennyksiä tehdä säästämällä jostakin muualta, vaan yhteiskuntasopimuksen pitää sisältää veronkevennysvara. Varaa ansiotuloveronkevennyksille syntyisi, mikäli työmarkkinaosapuolet saisivat sovituksi Suomen palkanmuodostusmallista eli palkkamaltista useammaksi vuodeksi.

– Jos Suomen malliin saadaan hyvä ratkaisu, me olemme aika lähellä sitä tilannetta, että se riittäisi kompensoimaan työnantajamaksujen siirtymisen työntekijöille. Eli se riippuu nyt siitä, mitä päätöksiä saadaan aikaan Suomen mallista, Sipilä sanoi vierailtuaan SAK:n kokouksessa.

Suomen malli jäi lopulta yhteiskuntasopimuksesta pois Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ja SAK:n näkemyserojen vuoksi.

Lylyn mukaan SAK on valmis jatkamaan neuvotteluja Suomen mallista, kuten Sipilä toivoi.

Yhteiskuntasopimusneuvottelut siirtyvät seuraavaksi liittotasolle. SAK:n jäsenliitoista 40 prosenttia ei aio lähteä neuvottelemaan liittokohtaisesti yhteiskuntasopimuksen ehtojen soveltamisesta.

STTK, Akava, EK ja Kuntatyönantajat hyväksyivät neuvottelutuloksen jo viikko sitten. Kesäkuussa työmarkkinaosapuolet arvioivat, onko yhteiskuntasopimuksen kattavuus riittävä.

Lyly sanoi kantavansa huonoa mieltä siitä, että SAK:n hallitus joutui äänestämään yhteiskuntasopimuksesta, eikä hän saanut kaikkien liittojen tukea neuvottelemalleen sopimukselle.

Lue myös: EK:n Jyri Häkämies: Yhteiskuntasopimuksen kattavuus ei ole riittävä

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)