Verkkouutiset

”Tukifarssi alkaa olla viimeinen pisara – ongelmat ratkaistava tai Maaseutuvirasto lakkautettava”

Maaseutuviraston kykenemättömyys hoitaa tehtäviään aiheuttaa lisäkustannuksia monella maatilalla, ja vaikeuttaa erityisesti yksittäisen viljelijän toimintaa, toteaa RKP.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Laskut erääntyvät, lainakorot lisääntyvät määrällisesti, viivästyskorkoja aiheutuu eikä palveluita voi hankkia. Tilannetta ei todellakaan helpota se, että vuosi 2015 oli maataloudelle taloudellisesti yksi kaikkien aikojen huonommista, sanoo kansanedustaja Thomas Blomqvist.

– Samanaikaisesti viranomaisilla on täydellisen joustamaton suhtautuminen maanviljelijöiden virheisiin, myöhästymisiin jne. Tämä ei voi jatkua. Toivomme, että ministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) nyt ottaa asiakseen ratkaista ongelmat, Blomqvist vaatii.

Vuonna 2015 haetuista tuista on jäänyt maksamatta yhteensä noin 200 miljoonaa euroa. Tuet olisi pitänyt maksaa saman syksyn aikana, mutta niitä siirrettiin joulukuuhun, jolloin ainoastaan osa tuista maksettiin.

Aiemmin luvattiin, että viimeinen maksuerä suoritettaisiin huhti-toukokuussa, mutta nyt ulosmaksut uhkaavat viivästyä juhannusviikkoon.

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin mielestä on täysin käsittämätöntä, että Maaseutuvirasto MAVI jälleen kerran on lykännyt maatalouden tukien maksua.

– Miten on mahdollista, että MAVI edelleen syyttää teknisiä ongelmia, kun eduskunta on myöntänyt lisärahoitusta nimenomaan näiden ongelmien ratkaisemiseksi? Toiminta on lisäksi ylimielistä, sillä MAVI on tiedottanut asiasta ainoastaan verkkosivustonsa kautta, huomioimatta maanviljelijöiden tilannetta, sanoo Henriksson.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä jättää kirjallisen kysymyksen Maaseutuviraston toiminnasta. Ryhmä kysyy muun muassa, mitä hallitus aikoo tehdä turvatakseen ulosmaksut heti, ja mitä hallitus aikoo tehdä, jotta vastaavia viivästyksiä ei tapahdu tulevaisuudessa.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä esitti viime syksynä vaihtoehtoisessa budjetissaan, että Maaseutuvirasto lakkautettaisiin, jotta maanviljelijöiden byrokratian ja hallintotasojen määrä vähenisi.

– Kevyemmillä menettelytavoilla säästetään niin aikaa, rahaa kuin paperityötäkin. Maaseutuvirasto voitaisiin lakkauttaa, jotta maanviljelijät saisivat keskittyä ammattiinsa paperityön sijaan. Tämä tukifarssi alkaa olla viimeinen pisara. Ellei ministeri saa nopeasti ongelmia ratkaistua, tulee maaseutuvirasto lakkauttaa, sanoo kansanedustaja Mats Nylund (r.).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)