Verkkouutiset

SDP:n Rinne teilaa ajatuksen viikkotyöajan pidentämisestä

Valtiovarainministeri, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne teilaa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satosen esityksen viikkotyöajan pidentämisestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Antti Rinne hämmästeli kokoomuksen ulostuloja keskiviikkona SDP:n ministeriryhmän, puoluejohdon ja eduskuntaryhmän työvaliokunnan kesäkokouksessa Kuopiossa.

Hän totesi, että lähestyvät eduskuntavaalit alkavat tuoda levottomia puheita hallituskumppaneiden suuhun.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Mielestäni on irvokasta, että kokoomus puhuu viikkotyöajan pidentämisestä aikana, jolloin yli 300 000 suomalaista on työttömänä ja iso osa suomalaisista tekee työtä vaikkapa palvelualalla sellaisissa olosuhteissa, ettei kokoaikaisenkaan työn palkka riitä elämiseen. Tällaiset avaukset osoittavat suurta ymmärtämättömyyttä työmarkkinoiden dynamiikan suhteen, Rinne sanoi.

Kokoomusryhmyri Arto Satonen totesi maanantaina, että ”olemme kiistatta tilanteessa, jossa meidän täytyy kysyä, voimmeko jatkaa noiden aikojen (1990-luvun) rakenteilla. Mikä on yhteiskunnan tehtävä ja mikä on yksilön vastuu? Ovatko julkiset menomme ja yhteiskunnan vastuut suhteutettu viime vuosien ja lähitulevaisuuden menestyksen tasolle?”.

Hänen mukaansa työn hintakilpailukykyä on parannettava, mutta ”palkkoja ei voida alentaa, koska monissa kodeissa ollaan jo nyt tiukilla ja kotimainen ostovoima turvaa palvelualojen työpaikat. Työaikaa sen sijaan voidaan maltillisesti pidentää”.

– Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta rakennettiin kahdeksan tunnin työpäivällä ja 40 viikkotunnilla. Tällä hetkellä työaika on 37,5 tuntia. Miten pitkää työviikkoa meillä on nykyään varaa tehdä, kun globaali kilpailu haastaa meidät kovemmin kuin koskaan, Satonen kysyi.

”Lievä kasvu ei ehkä toteudukaan”

Antti Rinne korosti, että Suomen taloustilanne ei näytä tämän vuoden osalta kohenemisen merkkejä eikä hänen ministeriönsä kesäkuussa ennustama lievä kasvu ehkä toteudukaan. Venäjän käyttöön ottamat vastapakotteet synkistävät osaltaan viennin näkymiä entisestään.

– On syytä muistaa, että vuoden 2015 budjetti sisältää maaliskuussa 2014 pidetyssä kehysriihessä päätettyjä leikkauksia ja rakennepaketin päätöksiä, joilla taitetaan velan kasvu. Nämä (Jyrki) Kataisen (kok.) ja (Jutta) Urpilaisen (sd.) hallituksen toimet ovat kunnianhimoisia ja tarpeellisia toimia. Rakenteelliset toimet tehdään, jotta turvataan suomalaisen hyvinvointivaltion kestävä pohja. Tämä hallitus jatkaa näiden toimenpiteiden eteenpäin viemistä, Rinne lupasi.

Hän totesi, että vuoden 2015 budjetin pohjana on paljon edellisen hallituksen toimia ja leikkauksia, mutta tämä hallitus tuo oman kädenjälkensä lisäämällä merkittäviä panostuksia infrastruktuuriin ja teollisuuden toimintaedellytysten tukemiseen.

– Työn ja kasvun tukeminen on taloudellisesti haastavina aikoina entistäkin tärkeämpää, Rinne sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)