Verkkouutiset

Peruspalveluministeri Rehula sotesta: Kilpavarustelun kierre kunnissa on katkaistava

Väliaikainen laki ei tule kieltämään kunnilta rakennusinvestointeja. Tässä tilanteessa ministerin mukaan hankkeet on kuitenkin tarpeen arvioida.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) kertoo Ylen Ykkösaamussa, että välttämättömät sote-hankkeet toteutuvat, mutta murrosvaiheessa pyritään katkaisemaan kuntien kilpavarustelun kierre. Ministeri viittaa tällä tietoon siitä, että kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistuksia ja suuria investointeja aiotaan rajoittaa määräaikaisella lailla.

Investointeihin on Rehulan mukaan tulossa jatkossa hyväksymismenettely. Ulkoistuksia kunta voi tehdä jatkossakin, ja olemassa olevat sopimukset jäävät ministerin mukaan voimaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Rehulan mukaan tällä hetkellä on olemassa vaara, että vääriin paikkoihin rakennetaan kiinteistöjä. Väliaikaista lakia valmistellaan juuri tämän takia. Välttämättömät investoinnit tulevat varmuudella toteutumaan, eikä rakennustoimia investointipuolella olla pysäyttämässä.

– Meillä on homeisia ja peruskorjauksen tarpeessa olevia rakennuksia. Toisaalta vireillä on hankkeita, joista amatöörikin näkee, että tavoitteena on oman alueen palveluiden betonointi. Jatkossakin rakennetaan sairaaloita, mutta arviointi on katsottu nyt tarpeelliseksi, Rehula toteaa.

Ministerin mielestä on inhimillistä ja ymmärrettävää, että kunnissa halutaan turvata oman alueen palvelut. Alueellisia ratkaisuja lähipalveluista Rehula kannustaa tekemään vastaisuudessakin.

– Toisaalta palvelumenetelmät ensi vuosikymmenelle mentäessä tulevat muuttumaan niin radikaalisti, ettei tarvita enää niin paljoa sairaalaneliöitä kuin nyt. Tulee digitalisaatiota, palveluita tulee olemaan pyörien päällä ja hoitomenetelmien kehittyminen tulee olemaan jatkuvaa, Rehula luettelee.

Rehula korostaa, ettei väliaikainen laki kiellä kunnilta palveluiden ulkoistamista. Vuoden 2018 lopussa on kuitenkin oltava valmius arvioida sopimukset uudestaan. Jatkossakin kunnissa on myös kolmannen sektorin ja yksityisten tuottajien palveluita saatavilla. Nämä ovat ratkaiseva osa uudistusta, joka nojaa potilaan valinnanvapauteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)