Pron Jorma Malinen: Sopimukset kuntoon ennen kuin uusista neuvotellaan

Työnantajien neuvotteluhalut testataan jo keväällä, sanoo Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen (sd.).

  • LKS 20150801 STTK:n edustajiston puheenjohtaja Jorma Malinen STTK:n edustajiston kokouksessa Helsingissä torstaina 21. toukokuuta 2015. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

    Jorma Malinen.

    ()

– Muita neuvotteluja emme aloita, ennen kuin keskusjärjestösopimuksin sovitut asiat sisältyvät Pron työehtosopimuksiin, Jorma Malinen paaluttaa.

Hän toteaa, että Suomen mallin eli vientivetoisen työmarkkinamallin luomiseksi on tehty pitkään valmisteluja. Nyt hanke on kariutunut.

– Olemme Prossa pahoillamme siitä, että yhteistä halua ja tahtoa uuden vientivetoisen työmarkkinamallin muodostamiseen ei löytynyt. Odotimme, että malli toisi yrityksille kannattavuutta ja ennustettavuutta ja palkansaajille lisää työpaikkoja, sanoo Malinen.

Hänen mukaansa vientimallin kaatumisen syynä on Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n harkitsematon ulostulo. EK ilmoitti keskiviikkona irtautuvansa 22 keskusjärjestösopimuksesta, jotka liittyvät työmarkkinakysymyksiin.

– EK kantaa nyt raskaan vastuun Suomen viennin kilpailukyvyn vaarantumisesta.

Ammattiliitto Pron sopimusalavastaavat käyvät parhaillaan läpi Pron eri alojen 60 työehtosopimusta, jotta saadaan selville, mihin keskusjärjestösopimusten raukeaminen vaikuttaa.

Pro on valmis neuvottelemaan keskusjärjestösopimuksiin liittyvät määräykset välittömästi nykyisiin työehtosopimuksiin.

– Muita neuvotteluja emme aloita, ennen kuin keskusjärjestösopimukset sisältyvät Pron työehtosopimuksiin, Malinen painottaa.

– Mikäli keskusjärjestösopimukset jäävät syksyn tes-pöytiin, neuvotteluissa tulee ennätyshankalat, hän ennakoi.

– EK teki itsensä työmarkkinoiden kannalta tarpeettomaksi, Malinen kuittaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.