Verkkouutiset

30 ministeriä yhdellä vaalikaudella – ”ei voi olla perusteltua”

Jos viime hallitukset olisivat olleet suuryritys, olisi se hallituspuolueen kansanedustajan mielestä ollut kriisiyhtiö.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) puhui eduskunnassa hallituksen vuosikertomuksen 2014 käsittelyn yhteydessä. Kiuru hämmästeli edellisen vaalikauden ministerien vaihtuvuutta.

Ministerivastuussa oli Kiurun mukaan neljän vuoden aikana kaikkiaan 30 eri henkilöä. Heistä vain seitsemän istui koko vaalikauden ja vain neljä hoiti samaa ministerin tehtävää alusta loppuun.

Osa siirtyi kesken vaalikautta sivuun vasemmistoliiton ja vihreiden jätettyä hallituksen. Osa siirtyi muihin tehtäviin eduskunnan ulkopuolelle. Osa puolueista kierrätti ministereitään.

– Näin suuri joukko ja sen vaihtuvuus ei voi olla asioiden tehokkaan hoitamisen kannalta perusteltua. Lähtökohtana pitäisi olla, että ministeriksi valittu henkilö hoitaisi tehtäviään neljä vuotta, joka sekin on sangen lyhyt aika, Pauli Kiuru totesi.

– Jos suuryrityksessä olisi neljässä vuodessa ollut kaksi eri toimitusjohtajaa ja hänen lisäkseen 29 muuta johtajaa, joista vain neljä olisi pysynyt koko ajan samassa tehtävässä, kysymyksessä olisi kriisiyhtiö, Kiuru huomautti.

Ainoat alusta loppuun saakka samaa tehtävää hoitaneet ministerit viime vaalikaudella olivat oikeusministeri Anna-Maj Henriksson (r.), työministeri Lauri Ihalainen (sd.), sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

Kolme muuta koko vaalikauden istunutta ministeriä olivat Krista Kiuru (sd.), Paula Risikko (kok.) ja Alexander Stubb (kok.). Krista Kiuru oli ensin asunto- ja viestintäministeri, sitten opetusministeri ja lopuksi opetus- ja viestintäministeri. Risikko oli sosiaali- ja terveysminiseri, josta tuli liikenne- ja kuntaministeri. Stubb tuli pääministeriksi ulkomaankauppa- ja eurooppaministerin tehtävästä.

Seuraavat 23 henkilöä olivat vaalikauden aikana ministereinä vain osan vaalikaudesta: Paavo Arhinmäki, Jukka Gustafsson, Maria Guzenina-Richardson, Sanni Grahn-Laasonen, Heidi Hautala, Pekka Haavisto, Carl Haglund, Susanna Huovinen, Jyri Häkämies, Jyrki Katainen, Jari Koskinen, Merja Kyllönen, Ville Niinistö, Petteri Orpo, Sirpa Paatero, Antti Rinne, Laura Räty, Lenita Toivakka, Jutta Urpilainen, Henna Virkkunen, Jan Vapaavuori, Pia Viitanen ja Stefan Wallin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)