Verkkouutiset

Petteri Orpo: Vaikea nähdä, että aktiiviturva olisi ristiriidassa kilpailukykysopimuksen kanssa

Valtiovarainministeri Petteri Orpo peräänkuuluttaa hallitukselta yhteistä tilannekuvaa ja kykyä tehdä työllisyyttä parantavia päätöksiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan hallituksen täytyy päivittää tilannekuvansa Suomen tilasta ja kyettävä tekemään sen pohjalta oikeita päätöksiä ensi viikon budjettiriihessä, johon hallitus valmistelee työllisyyspakettia.

– Minusta tärkeintä on nyt se, että kaikki ymmärtävät, että vaikka on positiivisia valomerkkejä Suomen talouden taivaalla, se ei kuitenkaan vielä riitä, vaan tarvitaan lisää (päätöksiä), ja se ykkösaihe on työllisyys, Orpo sanoi tiedotusvälineille Salossa, missä kokoomuksen eduskuntaryhmä jatkaa kesäkokoustaan.

Orpon mukaan keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostaman hallituksen voima on ollut se, että on pystytty tekemään vaikeita päätöksiä. Erityisesti perussuomalaiset kipuilevat uusien päätösten kanssa.

– Jos olisi helppoja keinoja, ne olisi jo tehty. Mitä vaikuttavampiin keinoihin mennään, sitä enemmän ne herättävät vastustusta, Orpo totesi.

Hallitus tapaa työmarkkinajärjestöjen edustajat huomenna torstaina ja esittelee niille keinovalikoimaansa. Orpo totesi puheessaan kokoomuksen eduskuntaryhmälle, että pulaa ehdotuksista ei ole, mutta hallituksen on kyettävä valitsemaan sellainen paketti, joka uskottavalla tavalla lisää työllisyyttä ja vähentää työttömyyttä.

Orpo paalutti, että ensi viikolla on tehtävä päätöksiä, joiden vaikutukset näkyvät jo ensi keväänä. Joidenkin toimien osalta on hänen mukaansa käynnistettävä jatkovalmistelu selkeällä tahtotilalla.

– Kannustinloukkujen purkamisesta on puhuttu 20 vuotta. Se ei varmasti ratkea viikossa, mutta meillä täytyy olla yhteinen suunta, selkeät sävelet ja tehdä ensimmäisiä askeleita aivan ilmeisten kannustinloukkujen purkamiseksi.

Opron mukaan kohtaanto-ongelma on nyt erityisen selkeästi noussut esille. Hän otti esimerkiksi tilanteen pääkaupunkiseudulla, missä on samaan aikaan paljon avoimia työpaikkoja ja korkea työttömyys.

– Se on niin ilmiselvä tämä kohtaanto-ongelma, että mielestäni meidän pitäisi yhdessä lähteä sen kimppuun.

Orpolta kysyttiin, eikö ansiosidonnaisen työttömyysturvan käyttäminen palkkatukena ole vastoin työmarkkinajärjestöjen solmimaa kilpailukykysopimusta. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ehdotti asiaa eilen keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa Oulussa, ja myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen otti saman asian esille.

– Jos ajatellaan itse asiaa: passiivista työttömyysturvaa voisi käyttää aktiiviturvana, hyödyntää sitä, jotta työllistyy. Minun on vaikea nähdä, että kenelläkään olisi mitään sitä vastaan, kunhan löydetään siihen oikeat ratkaisut. Minusta se ei ole missään ristiriidassa kilpailukykysopimuksen kanssa.

Hänen mielestään asiasta täytyy kuitenkin sopia yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)