Verkkouutiset

Petteri Orpo: Minulla on huoli suomalaisesta keskiluokasta

Kokoomuksen puheenjohtajaksi pyrkivä Petteri Orpo haluaa palauttaa ihmisten luottamuksen puolueeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Erityinen huoli minulla on tällä hetkellä suomalaisesta keskiluokasta, Petteri Orpo sanoi avatessaan kokoomuksen puheenjohtajavaalikampanjansa Helsingissä maanantaina.

Orpon mielestä keskiluokka on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tukipilari ja perusta.

– Suomalainen keskiluokka voi huonosti, Orpo sanoi.

Hän huomautti, että työelämän murros on tarkoittanut sitä, että työpaikkoja on hävinnyt ja ne ovat korvautuneet epätyypillisillä työsuhteilla. Työpaikoista on epävarmuutta, ostovoima on laskenut, verotus on kiristynyt ja palvelut ovat heikentyneet.

– Minun kokoomukseni on tavallisen, ahkeran suomalaisen puolue.

– Olen päättänyt pyrkiä kokoomuksen puheenjohtajaksi siksi, että haluan palauttaa luottamuksen kokoomukseen, Orpo sanoi.

Petteri Orpon näkemyksen mukaan äänestäjien luottamus kokoomukseen palautetaan siten, että kokoomus lähtee hakemaan ratkaisuja arjen pulmiin.

– Jos me emme havaitse riittävästi, mitä arjessa tapahtuu, emme saa sitä luottamusta, mikä meillä pitäisi olla, Orpo sanoi.

Hän huomautti, että isojen, kaikenkattavien ratkaisujen sijaan politiikan pitäisi kyetä tarjoamaan mieluummin satoja pieniä ratkaisuja, jotka parantavat ihmisten arkea. Orpon analyysin mukaan politiikka ei kykene enää ratkaisemaan ongelmia yhteiskunnassa samalla tavalla kuin aiemmin. Sen sijaan tulevaisuutta muokkaavat teknologia, markkinat, ihmisten valinnat, toiset valtiot, tiede, kulttuuri ja monet tekijät. Politiikassa pitäisi kuitenkin olla tiedossa suunta, mihin tähdätään.

Orpon esittelemä lyhyt pamfletti perustuu yhteiskunnalliseen analyysiin tämän hetken uhista, ja miten ne voidaan kääntää mahdollisuuksiksi. Keskeisiä teemoja ovat keskiluokan aseman parantamisen lisäksi ympäristön kannalta kestävä talouskasvu, sosiaaliturvan ja työmarkkinoiden kehittäminen modernin työelämän vaatimuksiin ja turvallisuus.

Orpo kuvaili, että hänen tapansa toimia on suorittaa ensin harkinta ja tehdä sen jälkeen selkeät päätökset, joihin sitoudutaan yhdessä. Hän sanoi hermostuvansa jahnauksesta, kun ei tiedetä, mihin suuntaan pitäisi mennä.

– Meidän täytyy kokoomuksessa saada selkeä näkemys, missä olemme ja selkeä visio mihin olemme menossa, ja sen jälkeen seuraa toimenpiteet, Orpo sanoi.

Hän kertoi tehneensä kokoomustyötä 25 vuoden ajan eri tehtävissä ja kiertäneensä vuosien aikana kenttää jakamassa esitteitä räntäsateessa.

Orpo arvioi, että tällä hetkellä kokoomus on imagoltaan liian etäinen ja kova. Hän haluaisi palauttaa kokoomuksen ihmisten arkeen.

Orpo luetteli tärkeimmäksi poliittiseksi esikuvakseen niin sanottujen kokoomuksen remonttimiesten keskeisenä hahmona 1960–70-luvulla toimineen Juha Vikatmaan.

– Remonttimiehistä lähtee iso kuva kokoomuksesta, mihin pitää pyrkiä, Orpo sanoi.

Lisäksi hän mainitsi esikuvikseen tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja eduskunnan konkarit Seppo Kääriäisen (kesk.), Mauri Pekkarisen (kesk.), Ilkka Kanervan (kok.) ja Ben Zyskowiczin (kok.).

Poimintoja Orpon pamfletista

* Uhkana on keskiluokan kutistuminen.

* Keskiluokka on löydettävä uudelleen.

* Taloutemme rasittaa ympäristöä liikaa. Talouskasvulle ja luonnonvarojen kuluttamiselle tarvitaan tasapaino.

* Demokratiaa kehittämällä voidaan osallistaa yhä useampi mukaan päätöksentekoon.

* Hyvinvointiyhteiskunnan tulot ja menot on tasapainotettava.

* Työelämä ja sosiaaliturva pitää ajatella uudelleen.

* Koulutusjärjestelmämme on elettävä ajassa ja muututtava.

* Sääntelyä ja holhousta pitää vähentää. Uudet asiat maailmassa rakastavat vapautta.

* Päivitetään julkiset palvelut nykyaikaan.

* Kannustetaan kiertotalouteen.

* Puhdas luonto ja terveellinen ruoka ovat tulevaisuuden valttejamme.

* Ei eristäydytä! Suomen on oltava aktiivisesti mukana kansainvälisillä foorumeilla. Turvallisuus on esimerkiksi energiavarmuutta, ruokahuoltoa, kyberturvallisuutta ja tehokasta tiedustelua. Huolehditaan arjen turvallisuudesta, kuten tietoverkoista.

* Minun kokoomustani johdetaan.

* Kokoomuksen johtamisessa keskeistä on luottamuksen palauttaminen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)