Metalliliitto ei aio jatkaa vientivetoisen palkkamallin valmistelua

Metalliliiton ratkaisu tarkoittaa sitä, ettei vientivetoista palkkamallia synny.

  • LKS 20160610 LKS 20160603  Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto valmistautuu poistumaan hallituksen kokouksesta missä käsiteltiin kilpailukykysopimusneuvottelua Helsingin Hakaniemessä perjantaina 3. kesäkuuta 2016. Metalliliiton hallitus päätti lähteä mukaan kilpailukykysopimukseen. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen äänin 12-8. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

    Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

    ()

Metalliliiton mielestä Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) päätöksellä irtisanoa keskusjärjestösopimukset on erittäin kielteinen vaikutus ilmapiiriin työmarkkinoilla. Metalliliiton mukaan se tulee heijastumaan myös ensi syksyn liittokohtaisiin työehtosopimusneuvotteluihin.

Metalliliiton hallitus on tänään päättänyt, ettei Metalliliitto käynnistä neuvotteluja uusista työehtosopimuksista ennen kuin kaikille liiton sopimusaloille ja kaikkiin sopimuksiin on saatu sisällytettyä irtisanottujen keskusjärjestösopimusten kirjaukset.

Valmisteluja niin sanotun Suomen mallin ja sittemmin niin sanotun vientivetoisen työmarkkinamallin synnyttämiseksi on käyty pitkään. Metsäteollisuus ilmoitti tällä viikolla yksipuolisesti irtautuvansa mallin valmistelusta.

– Metsäteollisuuden ilmoitus ja EK:n päätös keskusjärjestösopimusten irtisanomisesta aiheuttavat sen, ettei Metalliliitolla ole enää edellytyksiä jatkaa minkäänlaisen yhteisen vientivetoisen mallin valmistelua, Metalliliitto ilmoittaa tiedotteessaan.

Se tarkoittaa käytännössä sitä, ettei vientivetoista palkkamallia synny. Työnantajapuolta edustavat Teknologiateollisuus ja Kemianteollisuus olisivat halunneet jatkaa neuvotteluja.

Metalliliiton mukaan keskusjärjestösopimuksilla on erityisen vahva symbolinen ja periaatteellinen merkitys. Sopimukset ovat olleet esimerkki siitä, miten suomalaisessa sopimuskulttuurissa on voitu vapaaehtoisesti sopia isoistakin asioista hyvin laajasti ja ohi lakitekstien. Liiton mielestä EK hyökkää nyt voimakkaasti tätä periaatetta vastaan.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.