Verkkouutiset

Matti Vanhanen: Ruotsista ei tule Nato-yllätystä

Keskustan tulevan presidenttiehdokkaan mielestä Nato-optioon ei saa keskittyä liikaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Nato-jäsenyyden hakemisen mahdollisuus on ylläpidettävä. Se on ollut siellä minun ykkös- ja kakkoshallituksestani lähtien. Minusta tämä on aika nopeasti sanottu. Meidän ei kannata liikaakaan tähän käyttää aikaa, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen totesi keskustan puoluekokouksessa Seinäjoella perjantaina.

Vanhanen osallistui ulko- ja turvallisuuspolitiikan paneelikeskusteluun yhdessä europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäen (kesk.) ja suurlähettiläs René Nybergin kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vanhasen mukaan Suomessa on pohdittava sitä, millä tavalla Suomen ja Ruotsin mahdolliset Nato-ratkaisut nähdään muualla – esimerkiksi Venäjällä.

Eräs ulkoministeriön tilaaman Nato-selvityksen johtopäätöksistä oli, että mikäli Natoon haetaan, olisi Suomen ja Ruotsin viisainta tehdä niin yhdessä.

– Ruotsissahan hallituksen linja on selvä tällä hetkellä. Ruotsissa on myös vahva rintama, joka pitäisi järkevänä, että Ruotsi liittyisi Natoon. Heidän perustelunsa ja logiikkansa on se, että jos Itämeren alueella syntyisi sotilaallinen kriisi, olisi Ruotsi automaattisesti sen osana, Matti Vanhanen arvioi.

Ruotsin hallituspuolueet, sosiaalidemokraatit ja vihreät, vastustavat Nato-jäsenyyttä. Oppositiosta kaikki paitsi ruotsidemokraatit ja vasemmisto tukevat jäsenyyttä.

Matti Vanhanen ei usko, että esimerkiksi Ruotsin seuraava hallitus lähtisi hakemaan Naton jäsenyyttä yllättäen. Päätöstä ei myöskään olla valmiita tekemään pienellä enemmistöllä.

– Me suomalaiset pystymme myös vaikuttamaan ruotsalaiseen harkintaan. En ole näkemässä, että Ruotsi olisi lähivuosina mitään yllätystä tässä meille aiheuttamassa. Vaikka Ruotsi hakisi – tämä nyt on siis turhaa spekulointia – siinäkin tilanteessa ratkaisu pitää tehdä kummassakin maassa omista lähtökohdista käsin.

Ei Nato-vaalia

– Minä uskon erittäin vakaasti siihen, että puoluekokouksen on sanottava selvästi ulos se, että me emme ole hakemassa Natoon, Matti Vanhanen totesi.

Vanhasen mukaan luottamuksen valaminen siihen, että Suomi ja Ruotsi pysyvät omilla ratkaisuillaan Naton ulkopuolella, on yksi parhaita tapoja varmistaa vakautta Itämerellä.

– Ikään kuin pitää tämä suurstrateginen asetelma entisellään.

Matti Vanhanen varmistunee lauantaina keskustan presidenttiehdokkaaksi. Hän ei toivo tulevasta vaalista Nato-vaalia.

– En todellakaan toivo, että esimerkiksi presidentinvaalista tulee vaali, jossa vain hoetaan kyllä tai ei. Se ei tee oikeutta sille monisyisyydelle, josta ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on kyse.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)