Verkkouutiset

Sivistysvaliokunta: Lukioista säästetään liikaa

Eduskunnan sivistysvaliokunta pelkää, että lukioita joudutaan lakkauttamaan, mikä vaikeuttaa nuorten koulutustakuun toteutumista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan sivistysvaliokunta pitää ylisuuria kokonaissäästöjä erittäin huolestuttavina opetuksen ja koulutuksen saatavuuden, laadun ja vaikuttavuuden kannalta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalta leikkautuu hallituskaudella yli 10 prosenttia resursseista.

Hallituksen esityksessä ensi vuoden talousarvioksi lukioiden valtionosuuksista nipistetään 22 miljoonaa euroa. Kumuloituvat valtionrahoituksen leikkaukset lukioihin ovat vuonna 2015 jopa 37 miljoonaa euroa.

Sivistysvaliokunta pelkää, että lukioita joudutaan lakkauttamaan, mikä vaikeuttaa nuorten koulutustakuun toteutumista, sillä lähilukio on monelle nuorelle houkuttelevampi vaihtoehto kuin muutto toisen asteen ammatilliseen koulutukseen vieraalle paikkakunnalle asuntolaoloihin.

Liiallinen säästäminen lisää myös alueellista eriarvoisuutta, kun pienissä lukioissa ei enää riitä rahaa muiden kuin pakollisten kurssien järjestämiseen. Lukioiden lakkauttaminen puolestaan voi johtaa siihen, etteivät lukioiden yhteydessä toimivat yläasteet saa riittävästi päteviä aineenopettajia.

Talousarvioehdotuksen säästöt toisen asteen yleissivistävästä ja ammatillisesta koulutuksesta uhkaavat valiokunnan mielestä nuorten koulutustakuun toteutumista sekä määrällisesti että laadullisesti.

Sivistysvaliokunta ottaa budjettilausunnossaan kantaa myös Opetushallituksen puolesta. Virastossa on käynnissä yt-neuvottelut kuudenkymmenen henkilötyövuoden vähentämiseksi samaan aikaan, kun vireillä on useita koulutuspoliittisia uudistuksia, jotka lisäävät valiokunnan mukaan Opetushallituksen työmäärää.

Valiokunta esittääkin, että valtiovarainvaliokunta lisäisi budjettiin riittävät määrärahat Opetushallituksen välttämättömien toimintaedellytysten turvaamiseksi sekä lukiokoulutuksen järjestämiseksi.

Lisäksi sivistysvaliokunta esittää eduskunnan hyväksyttäväksi lausumaa, jossa hallituksen edellytetään selvittävän vielä vireillä olevien laajojen koulutuspoliittisten uudistusten toimeenpanon vaatiman lisärahoituksen ja että tarvittava lisärahoitus sisällytetään vuoden 2015 talousarvioon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)