Arto Satonen LM:lle: Kokoomus kannattaa perustuloa

Kokoomus kannattaa negatiiviseen tuloveroon perustuvan perustulon käyttöönoton selvittämistä, kertoo puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen Lännen median haastattelussa.

  • LKS 20121229 20100727 Toimeentulotukiasioiden osasto eteläisen Helsingin sosiaalivirastossa 18. joulukuuta 2009. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Negatiivinen tulovero on perustulomalleista se, jonka saamiseen sisältyy vastikkeellisuuden ajatus.

    ()

Puolueen eduskuntaryhmä kannattaa Arto Satosen mukaan niin sanottua negatiivista tuloveroa, joka nostaisi pienipalkkaisten tulot elämiseen riittävälle tasolle ja poistaisi heidät kokonaan toimeentulotukiluukulta.

– Jos ihminen saisi yhdestä tai useammasta osa-aikaisesta työstä palkkaa kuukaudessa 1 200–1 300 euroa, valtio maksaisi palkan päälle negatiivista tuloveroa esimerkiksi parisataa euroa. Tuki olisi suurempi, jos henkilöllä on lapsia, Satonen kertoo muun muassa Turun Sanomissa julkaistussa haastattelussa.

Hän arvioi, että perustuloon – ja juuri negatiiviseen tuloveroon – siirtyminen mahdollistaisi työttömyysasteen painamisen alaspäin.

– Britanniassa työttömyysaste on painettu viiteen prosenttiin pitkälti Working Tax Creditin ansiosta. Vastaava työttömyyden väheneminen merkitsisi Suomessa sataatuhatta uutta työpaikkaa. Negatiivinen tulovero on länsimaiden vastaus matalan tuottavuuden töiden karkaamiseen halpamaihin, Satonen selittää.

Kokoomus pitää negatiivista tuloveroa välimuotona, joka tekee osa-aikatyön tai silpputyön vastaanottamisesta kannattavaa.

– Negatiivinen tulovero on perustulomalleista se, jonka saamiseen sisältyy vastikkeellisuuden ajatus. Pitää ensin olla verokirjalla tehtävää työtä, vaikka tilapäisiä töitä sieltä täältä, ennen kuin voi saada perustuloa. Negatiivinen tulovero auttaisi takaamaan riittävän ansiotason, Satonen sanoo.

Hän uskoo, että muut hallituspuolueet sekä punavihreä oppositio ovat valmiita kannattamaan negatiivista tuloveroa.

Perustulolla pienipalkkaiset ihmiset saataisiin pois toimeentuloluukulta, mikä vähentäisi byrokratiaa. Verohallinnon on tarkoitus ottaa vuoden 2019 alussa käyttöön reaaliaikainen tulorekisteri, joka mahdollistaisi negatiivisen tuloveron maksamisen kuukausittain siihen oikeutetuille.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.