Verkkouutiset

Arto Satonen LM:lle: Kokoomus kannattaa perustuloa

Kokoomus kannattaa negatiiviseen tuloveroon perustuvan perustulon käyttöönoton selvittämistä, kertoo puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen Lännen median haastattelussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolueen eduskuntaryhmä kannattaa Arto Satosen mukaan niin sanottua negatiivista tuloveroa, joka nostaisi pienipalkkaisten tulot elämiseen riittävälle tasolle ja poistaisi heidät kokonaan toimeentulotukiluukulta.

– Jos ihminen saisi yhdestä tai useammasta osa-aikaisesta työstä palkkaa kuukaudessa 1 200–1 300 euroa, valtio maksaisi palkan päälle negatiivista tuloveroa esimerkiksi parisataa euroa. Tuki olisi suurempi, jos henkilöllä on lapsia, Satonen kertoo muun muassa Turun Sanomissa julkaistussa haastattelussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hän arvioi, että perustuloon – ja juuri negatiiviseen tuloveroon – siirtyminen mahdollistaisi työttömyysasteen painamisen alaspäin.

– Britanniassa työttömyysaste on painettu viiteen prosenttiin pitkälti Working Tax Creditin ansiosta. Vastaava työttömyyden väheneminen merkitsisi Suomessa sataatuhatta uutta työpaikkaa. Negatiivinen tulovero on länsimaiden vastaus matalan tuottavuuden töiden karkaamiseen halpamaihin, Satonen selittää.

Kokoomus pitää negatiivista tuloveroa välimuotona, joka tekee osa-aikatyön tai silpputyön vastaanottamisesta kannattavaa.

– Negatiivinen tulovero on perustulomalleista se, jonka saamiseen sisältyy vastikkeellisuuden ajatus. Pitää ensin olla verokirjalla tehtävää työtä, vaikka tilapäisiä töitä sieltä täältä, ennen kuin voi saada perustuloa. Negatiivinen tulovero auttaisi takaamaan riittävän ansiotason, Satonen sanoo.

Hän uskoo, että muut hallituspuolueet sekä punavihreä oppositio ovat valmiita kannattamaan negatiivista tuloveroa.

Perustulolla pienipalkkaiset ihmiset saataisiin pois toimeentuloluukulta, mikä vähentäisi byrokratiaa. Verohallinnon on tarkoitus ottaa vuoden 2019 alussa käyttöön reaaliaikainen tulorekisteri, joka mahdollistaisi negatiivisen tuloveron maksamisen kuukausittain siihen oikeutetuille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)