Verkkouutiset

Näin toimii Elina Lepomäen sosiaaliturvamalli: työtulot verotta omalle perustilille

Kokoomuksen puheenjohtajuutta tavoitteleva Elina Lepomäki sanoo, että perustili tekee yrittämisen ja työnteon nykyistä helpommaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) ehdottaa Suomen sosiaaliturvaan mittavaa remonttia. Hän haluaa ottaa käyttöön niin sanotun perustilin, jonka erikoisuuksiin kuuluu, että tilille voi siirtää työtuloja verotta. Vero maksetaan vasta, kun rahat nostaa tililtä ulos.

Lepomäen itsensä kehittämä perustili on henkilökohtainen sosiaaliturvatili, joka myönnetään jokaiselle suomalaiselle, kun tämä täyttää 18 vuotta. Tilin saldo on alkuvaiheessa 20 000 euroa. Tililtä voi nostaa rahaa korkeintaan 600 euroa kuukaudessa.

– Se riittää opiskeluihin vaikkapa neljän vuoden ajan. Perustili myös poistaa tulorajat.

Lepomäki tavoittelee kokoomuksen puheenjohtajuutta runsaan kahden viikon kuluttua puoluekokouksessa. Hän esitteli perustilimallia Helsingissä kampanjatilaisuudessaan.

Perustilin saldo karttuu siten, että sinne kerätään palkasta 10 prosenttia. Lisäksi tiliä voi kartuttaa ylimääräisillä maksuilla.

Kun ihminen jää eläkkeelle, hän saa nostaa tilillä olevat rahat itselleen. Jos tili on miinuksella, hän saa sen anteeksi.

– Tämä on eräänlainen pehmeä laina, joka ei vaikuta luottotietoihin, eikä sitä peritä koskaan takaisin niin kuin ei nykyistä sosiaaliturvaakaan peritä takaisin, Lepomäki sanoo.

Samalla kun kansalainen saa perustilin, hän saa myös Y-tunnuksen eli yrittäjänumeron. Tämän ansiosta kansalaisen on nykyistä helpompi perustaa yritys, jos hän niin haluaa.

Yksi merkittävä ero perustilin ja nykyisen yritysympäristön välillä tapa, jolla kansalainen voi ostaa ja myydä palveluita. Lepomäen mallissa esiintyvät koodari-Kerttu ja ikkunanpesijä-Mikko.

Kerttu tilaa Mikon pesemään ikkunoita. Kun työ on tehty, Kerttu maksaa palkkion suoraan Mikon perustilille. Järjestelmä perii automaattisesti sivukulut.

Sen sijaan veroja järjestelmä ei peri, vaan Kertun maksama summa siirtyy ”verovapaasti” Mikon perustilille. Mikko maksaa summasta verot vasta, kun hän nostaa rahat perustililtään.

Lepomäen mukaan työn teettäminen muuttuisi huomattavasti nykyistä helpommaksi. Lisäksi yrittäjän sosiaaliturva paranisi, koska perustili tarjoaa perusturvan myös yrittäjälle.

Lepomäen kampanjapäällikkö Harri Jaskari (kok.) ei osaa arvioida perustilimallin vaikutuksia valtion taloudelle. Hän epäilee, että aluksi verotulot putoaisivat. Kääntöpuolena on, että todennäköisesti myös työllisyys paranisi, jopa merkittävästi, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)