Verkkouutiset

Kokoomusedustajat tyytyväisiä – edellytykset hillitä sote-kustannusten nousua

Kansanedustaja Sanna Lauslahden (kok.) mukaan yhteinen malli tarjoaa todelliset edellytykset hillitä sote-kustannusten nousua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Samalla se antaa mahdollisuuden kehittää palveluita asiakaslähtöisesti ilman raja-aitoja eri toimijoiden välillä, Sanna Lauslahti sanoo.

– Viisi erityisvastuualuetta toimii järjestäjinä. Tämä mahdollistaa sekä monituottajamallin että raha seuraa potilasta -mallin. Malli sopii hyvin nykyiseen kunta- ja valtakunnan rajat ylittävään terveydenhuollon valinnanvapauteen ja antaa mahdollisuudet laajentaa valinnanvapautta myös muihin palveluihin. Lauslahti sanoo.

Samoilla linjoilla on kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa. Hänen mukaansa raha seuraa potilasta -mallista on mahdollista rakentaa vahva elementti, jolla perusterveydenhuolto saadaan toimimaan, terveysasemien hoitojonot purettua sekä painopiste ennaltaehkäisyn vahvistamiseen.

– Sote-ratkaisu on myös osoitus siitä, että politiikka toimii kovan paikan tullen. Kiitos kaikkien puolueiden puheenjohtajille! Yhteistyössä on voimaa, Sarkomaa kirjoitti sunnuntaina Facebookisssa.

Lauslahden mielestä jatkotyössä on varmistettava, että palvelujen tuottajina voivat olla niin kunnat kuin yksityisen sektorin toimijat. Terve kilpailu huolehtii sote-toimialan nopeasta uudistumisesta.

Lauslahden mukaan sote-sovussa erityisen hienoa on, että se kyettiin solmimaan yli hallitus-oppositio -rajan.

– Tämä oli upea vastaantulo perussuomalaisilta ja keskustalta. Kaikki puolueet yhdessä näyttivät, että Suomessa kyetään löytämään yhteinen näkemys suurista ja oikeasti tärkeistä asioista, jotka ulottuvat vaalikausien yli. Jokainen sovun aikaansaamiseen vaikuttanut puolue saakoon kunniaa, se ei ole muilta pois, Lauslahti kiittelee.

Myös kokoomuksen kansanedustajat Lasse Männistö ja Sanni Grahn-Laasonen liputtivat tyytyväisyyttä ratkaisuun.

– Uudistus on paitsi rohkea, myös sisällöllisesti oikea. Se paitsi parantaa koko sote-kentän ohjautuvuutta, toteuttaa palveluiden integraation ja antaa kaiken vallan sinne, missä ovat riittävän ”leveät hartiat”. Uudistus myös avaa vihdoin sosiaali- ja terveyspalvelut kilpailulle, mikä on asiakkaiden kannalta voitto, he sanovat.

Männistö ja Grahn-Laasonen ovat tyytyväisiä myös siitä, että kilpailu ja markkinat sote-palveluissa aukeavat, kun tuottaja ja järjestäjä erotetaan.

– Palveluiden tuottajaksi pääsee se, joka tekee asiat parhaiten, ei yksi monopolitoimija. Asiakas pääsee aidosti vertailemaan palveluja ja niiden laatua, ja palvelujen saavutettavuus paranee.

– Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon täydellinen integraatio mahdollistaa toimivat palveluketjut ja panostukset nimenomaan perustason palveluihin, joiden saatavuus on ollut sosiaali- ja terveyspalvelujemme suurin heikkous tähän asti. Palvelut paranevat, ja kestävyysvajetta saadaan kurottua umpeen. Suomalaiset ovat tämän uudistuksen voittajia, Männistö ja Grahn-Laasonen toteavat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)