Verkkouutiset

Kuntaliitto näkee sote-mallissa vielä useita avoimia kysymyksiä

Kuntaliiton mielestä hallituksen ja opposition sunnuntaina julkistamassa sote-sovussa on vielä useita avoinna olevia kysymyksiä, joihin valtion ja kuntien on yhdessä löydettävä ratkaisut.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Monet lausuntokierroksella olleeseen aiempaan sote-malliin liittyvät perustuslakiongelmat näyttäisivät poistuvan uuden mallin myötä. Samalla kuitenkin herää kysymys siitä, miten turvataan lainsäädännöllä, että kunnat ja kuntayhtymät säilyvät asukkaita lähimpänä olevien sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajina, Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma sanoo.

Hän pitää avoimena myös sitä, mitä kuntien yhteistoiminnan mahdollisuuksia palvelujen tuottamisessa annetaan kunnille.

– Lisäksi on kiinnitettävä huomiota siihen, miten uuden sote-mallin avulla pystytään parhaiten vastaamaan ikääntyvän väestön itsenäisen selviytymisen tukemiseen ja palvelutarpeisiin. Myös lähipalvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden kysymykset on käsiteltävä, varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen sanoo.

Yhtenä mallin haasteena Kuntaliitto pitää myös, miten turvataan demokratian toimivuus viiden suuren sote-piirin alueella. Ottaen huomioon uuden sote-mallin edellyttämä runsas lainvalmistelutyö, aikataulu näyttää liiton mukaan äärimmäisen kireältä.

– Talouden näkökulmasta olennaista on kytkeä sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusuudistus osaksi uuden mallin jatkovalmisteluja. On myös mietittävä, kuinka kuntalähtöinen omistajaohjaus pysyy vahvana tilanteessa, jossa rahoitus tulee kunnilta mutta toiminnan organisaatio on laajan alueen kattavalla kuntayhtymätasolla, varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo.

Kuntaliitto pitää toistaiseksi epäselvänä myös, miten turvataan kunnille kannusteet ja mahdollisuudet eri toimialojen yhteistyöhön ennaltaehkäisevässä toiminnassa. Mikä on tulevaisuudessa esimerkiksi kolmannen sektorin rooli ja kuntien kannusteet hyödyntää niiden resursseja paikallistasolla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)