Verkkouutiset

Ilkka Kanerva: Tosiasiat pitää tunnustaa

Kokoomuksen eduskuntaryhmän mukaan pienellä maalla ei ole ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan varaa tehdä suuria virheitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen eduskuntaryhmän Ilkka Kanerva totesi tiistaina eduskunnassa, että pienellä maalla ei ole ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan varaa tehdä suuria virheitä. Ennen kaikkea on hänen mukaansa tunnustettava ne kuuluisat tosiasiat.

– Meillä pitää olla rohkeutta myös vetää johtopäätöksiä, kun on niiden aika, Ilkka Kanerva totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kanerva piti kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta.

Kokoomuksen mielestä nyt on kiire saada Suomi viritettyä kansainväliseen toimintakuntoon, koskien myös lainsäädäntöä. Suomen on myös jatkossa tärkeää osallistua aktiivisesti sotilaallisiin yhteistoimintaharjoituksiin.

Ruotsin nykyhallituksen kannat tunnetaan Kanervan mukaan nyt hyvin, mutta kokoomuksen eduskuntaryhmän mielestä olisi silti hyvä pitkällä tähtäimellä pohtia jopa valtiosopimustasoisia järjestelyjä kriisiajan varalle. Tosipaikassa ei enää neuvotella eikä keskustella.

Kanerva totesi myös, että EU:n yhteisvastuulausekkeen ja keskinäisen avunannon velvoitteen laaja ja kattava tulkinta on myös Suomen etu. Kokoomusedustajien mukaan on kuitenkin viisautta tunnustaa, ettei EU ole puolustusliitto. Sen sijaan EU:n ja Naton keskinäisen yhteistyön tiivistäminen on perusteltua vaikkapa hybridiuhkien torjumiseksi ja yhteiskuntien häiriökestävyyden vahvistamiseksi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on useaan kertaan ilmaissut selkeän näkemyksensä Suomen Nato-jäsenyyden turvallisuutta lisäävästä vaikutuksesta. Selonteossa todetaan, että Suomelle on tärkeää Naton avoimien ovien politiikan jatkuminen ja samalla jäseneksi hakemisen mahdollisuuden turvaaminen. Kokoomusryhmän mukaan tärkeää on myös tiivistyvä sotilasyhteistyö Yhdysvaltojen kanssa Natosta riippumatta.

Kokoomus alleviivaa kestävää kehitystä, kehitysyhteistyötä, samoin kuin rauhanvälitystä ja kriisinhallintaa. Suomen tulee kaikin keinoin Kanervan mukaan myös edistää yhteisten sääntöjen noudattamista niin EU:n, YK:n ja ETYJ:n piirissä kuin kahdenvälisesti Venäjänkin kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)