Verkkouutiset

Kokoomusryhmä haluaa Suomen teknologian kärkimaaksi

Kokoomuksen eduskuntaryhmä haluaa nostaa Suomen hyvinvointia, kestävää talouskasvua ja ihmisten valinnanvapautta parantavan teknologian kehittämisen ja hyödyntämisen kärkimaaksi vuoteen 2020 mennessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Teknologia ei synny poliittisin päätöksin vaan vapaan tieteen ja tutkimuksen sekä vapaan markkinatalouden kohdatessa luovien yksilöiden käsissä. Valtiovallan tehtävänä on kuitenkin luoda tälle puitteet. Teknologian käyttäminen on yksilöiden valinta, mutta sitäkin voidaan edistää, eduskuntaryhmä toteaa.

Visio on, että vuonna 2020 Suomi on ”teknologiafiksumpi” maa, jonka menestys nojaa ennen kaikkea ihmislähtöiseen teknologian hyödyntämiseen, digitalisaatioon, osaamiseen, teknologian ja luonnonvarojen yhdistämiseen, ahkeruuteen, dynaamiseen markkinatalouteen ja edelläkävijyyteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Mittavan ohjelman toimenpide-ehdotuksina esitetään, että seuraavan hallituskauden yhdeksi kärkitavoitteeksi asetetaan Suomen nostaminen talouskasvua, hyvinvointia ja ihmisten valinnanvapautta lisäävän teknologian ykkösmaaksi vuoteen 2020 mennessä.

Teknologian hyödyntämisen ja kehityksen on hallituksessa oltava selkeästi yhden ministerin vastuulla, joka on esimerkiksi opetus- ja teknologiaministeri tai elinkeino- ja teknologiaministeri.

Niin ikään ohjelmassa asetetaan tavoitteeksi, että tutkimus- ja kehitystoiminnan bruttokansantuoteosuus olisi 4,5 prosenttia, josta julkista rahoitusta on 30 prosenttia.

Ohjelmassa esitettään, että teknologian edistämisen ja hyödyntämisen on oltava poikkiyhteiskunnallinen hanke, joka koskettaa esimerkiksi kaikkia valtion hallinnonaloja.

Niin ikään Suomesta pitäisi tehdä virtuaalijohtamisen edelläkävijä, jossa hyödynnetään teknologian, erityisesti ICT:n, mahdollisuudet paremman päätöksenteon ja johtamisen tukena.

Kokoomusryhmä haluaa myös hyödyntää teknologiaa demokratian vahvistamisessa ja uudistumisessa. Kunnille olisi luotava teknologian kautta toimivampia, yhteisiä työkaluja saada kuntalaisia osalliseksi päätöksenteossa. Jatketaan sähköisen äänestämisen kehittämistä.

Ohjelman mukaan Suomeen pitäisi luoda ”mullistava teknologia” -aloitejärjestelmä, jossa yritykset ja yhteisöt voivat tehdä esityksiä distruptiivisen teknologian käyttöönotosta resurssitarpeineen ja lainsäädäntömuutoksineen, ja jokainen aloite arvioidaan. Parhaat aloitteet ohjataan toteutettavaksi sopivimman instrumentin kautta.

Kokoomusryhmä loisi myös kansallisen sähköisen yleiskirjaston, jossa kaikille tarjolla e-kirjoja.

Ohjelmassa esitetään lisäksi esimerkiksi ohjelmoinnin ja teknologiaopetuksen radikaalia lisäämistä peruskoulussa sekä koulukokeilun käynnistämistä, jossa käytetään ainoastaan sähköisiä oppimisvälineitä.

Kokoomusryhmä visioi myös, että valtiovalta yhdessä yksityisen sektorin kanssa kustantaisi tabletit kaikille Suomen koululaisille.

Niin ikään esitetään esimerkiksi vapaaehtoista etälääkärikokeilua, jossa perusterveydenhuoltopalvelut hoidetaan mahdollisimman pitkälle etäyhteyden ja etälaboratorion kautta.

Ohjelman ovat laatineet kansanedustajat Jukka Kopra ja Sanna Lauslahti. Työn sihteereinä toimivat eduskuntaryhmän talouspoliittinen sihteeri Ville Valkonen ja poliittinen sihteeri Antti Vesala.

Ohjelmaan voi tutustua tässä osoitteessa (.pdf-tiedosto).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)