Verkkouutiset

Valtiontaloudelle esitetään velkajarrua – ylivelkaantuminen estettävä

Kokoomuksen kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Sampsa Kataja ehdottaa Suomeen valtiontalouden velkajarrua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sampsa Katajan mukaan velkaantumisen suitsimiseen tarvitaan järeitä keinoja.

– Viimeistään luottoluokituksen laskun pitäisi herättää meidät. Suomessa ei voida elää kuin Titanicin juhlissa, kuten professori Vesa Kanniainen asian osuvasti ilmaisi. Tarvitsemme velkajarrun, joka estää ylivelkaantumisen. Yhtä tärkeää on, että velkaa maksetaan pois hyvinä aikoina, eikä käytetä milloin mihinkin poliitikkojen keksimiin hankkeisiin, Kataja sanoo.

Hänen mielestään nykyinen menokehysmenettely ja EU:n vakausvaatimukset eivät ole riittäviä, vaan tarvitaan EU-normien ohella sitovaa lainsäädäntöä myös Suomeen.

Kataja muistuttaa, että EU:n säännöt vaikuttavat vasta silloin, kun tilanne on jo huono eli velkaa on yli 60 prosenttia suhteessa BKT:hen ja alijäämää on yli 3 prosenttia BKT:sta.

– Viisasta olisi rakentaa järjestelmä, jossa näin huonoon tilanteeseen ei edes päädytä, Kataja sanoo.

Velkajarrumalleja on useita, ja Katajan mielestä Suomeen pitäisi räätälöidä oma.

– Asia pitää valmistella huolella. Tulee esimerkiksi mallintaa, miltä julkinen taloutemme näyttäisi nyt, jos olisimme ottaneet jonkinlaisen automaattisen jarrun käyttöön jo esimerkiksi liittyessämme euroon 1999. Toivon laajaa julkista keskustelua, Kataja sanoo.

Hän muistuttaa, että hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus riippuu siitä, saammeko julkisen talouden kestävälle pohjalle.

– Velkaantuminen on väärin myös tulevia sukupolvia kohtaan. Tarvitsemme uusia työkaluja hallita tilannetta. Velkajarru on työkalu kestävän tulevaisuuden turvaamiseksi, Kataja kiteyttää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)