Verkkouutiset

Juoksukaljalaki palaa sittenkin aiotun mukaisesti – tästä on kysymys

Sakon muuntorangaistuksesta ei ole luovuttu, vaan sitä koskeva laki aiotaan tuoda voimaan parempana ja samassa aikataulussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.) selvitti eduskunnan täysistunnolle tiistaina, mistä on kyse nyt tuoreeltaan kumottavassa lainsäädännössä sakon muuntorangaistuksen käytöstä. Asiasta liikkuu paljon virheellisiä tietoja.

Kari Tolvasen mukaan asiassa edellytetään lainsäädäntöä voimaan vuoden 2016 lopussa – jolloin nyt hylätyksi tuleva muutoskin olisi tapahtunut.

– Eli suomeksi sanottuna: mitään ei ole menetetty, Kari Tolvanen totesi.

– Tämä järjestelmä, joka olisi saatettu voimaan, olisi ollut erittäin byrokraattinen, erittäin hankala ja sitä kautta erittäin kallis, ja näin ei voi olla. Myös seuraamusjärjestelmiltään se olisi ollut osittain tehoton.

Kyse on niin sanotusta juoksukaljalaista, joka jälleen mahdollistaa poliisin antamien sakkojen muuntamisen vankeudeksi. Kun sakot ovat olleet muuntokelvottomia, ovat niille välinpitämättömät varattomat myymälävarkaat tulleet ongelmaksi.

– Tällaisissa tapauksissa henkilö voi käytännössä jäädä ilman rangaistusta, ja pahin ongelma on se, että rehelliset yrittäjät, rehelliset kauppiaat, jäävät ilman oikeudenmukaisuutta, oikeuden päätöstä. Samalla se rapauttaa rikosoikeusjärjestelmän uskottavuutta, lainkuuliaisuutta ja myös uskoa meidän oikeusjärjestelmäämme, kun rikoksentekijä jää ilman rangaistusta, Tolvanen kuvaili.

– Missään tapauksessa sakon muuntorangaistusasiaa ei ole haudattu mutta tulevan vuoden aikana on saatava uusi laki voimaan ja sen lain on oltava entistä kevyempi, vähemmän byrokraattinen, halvempi sekä seuraamusten pitää olla parempia kuin nykyisessä. Oikeusministeriössä on jo perustettu asiaan hanke, ja tietojeni mukaan kaksi työryhmää ovat aloittamassa työnsä.

Turvaton tilanne

Kristillisdemokraattien Antero Laukkasen mukaan lakivaliokunta pitää tärkeänä, että poliisin ohjeistuksessa olevaa kuuden vuotuisen rangaistavan teon rajaa lasketaan.

– Uskomme, että kun poliisi ja oikeuslaitos lukevat tämän valiokunnan mietinnön huolella, niin he ymmärtävät sen mietinnön hengen, joka tähän on sisään kirjoitettuna, että vaikka nyt taloudellisista syistä tämä viime kaudella päätetty laki perutaan, niin tähän asiaan on kuitenkin tartuttava, ja poliisi myös toivon mukaan tarkentaa omia ohjeitaan, Antero Laukkanen sanoi.

Kokoomuksen Timo Heinonen sanoi olevan syytä muistaa, että vaikka muuntolainsäädäntö kumotaan, niin valmistelu lähtee liikkeelle niin, että samaan tulokseen päästään samana aikana.

– On syytä kuitenkin muistaa se, että tämä nyt suunniteltu esitys olisi aiheuttanut reilun 12 miljoonan euron kustannukset, mutta samaan aikaan nämä ammattinäpistelijät, jotka eivät joudu minkäänlaiseen vastuuseen teoistaan ja joille ei seuraa siitä minkäänlaista rangaistusta, aiheuttavat meidän kaupalle noin 500 miljoonan, euron vuotuisen laskun, Heinonen totesi.

– Sen takia tähän pitää saada jonkunlainen roti ja sakon muunto käyttöön tällä tavalla, miten lakivaliokunta sitä nyt on esittämässä, että meillä on tilanne, että kaikille ihmisille tulotasosta huolimatta tulee rangaistus tehdystä rikoksesta. Tämä on kohtuutonta, että kaupat, kaupan kauppiaat ja kaupan rehelliset asiakkaat kantavat nyt tällä hetkellä kaiken vastuun ja nämä varkaat menevät hymyssä suin kassoilta ohi.

Perussuomalaisten Veera Ruoho kiitti Kari Tolvasta selventävästä puheenvuorosta.

– Tässä sakon muuntorangaistusasiassa kaupan alan ihmiset, joita on paljon, ovat olleet aktiivisesti yhteydessä käsittääkseni varsinkin meihin poliisitaustaisiin kansanedustajiin. Kaupan alalla tilannetta jatkuvine myymälävarkauksineen pidetään paikoitellen todella huolestuttavana ja turvattomanakin. Lainaan erään kauppaketjun johtokunnassa vaikuttavaa: ’Henkiselle kärsimykselle, mitä päivittäin joudutaan kaupoissa kohtaamaan, ei ole hintalappua’, Ruoho totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)