Verkkouutiset

Kauko Juhantalon mukaan nykyhallitus ei tuntenut lainsäädäntöä

Entinen keskustan ministeri Kauko Juhantalo varoittaa Suomenmaassa ohjaamasta perustuslakivaliokuntaa poliittisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kuudesti kansanedustajaksi valittu oikeustieteen kandidaatti Kauko Juhantalo, 71, kirjoittaa Suomenmaa-lehden mielipidesivulla kuntauudistushankkeesta.

”Viisainta hallitukselta olisi nyt keskeyttää, ei suinkaan lopettaa, koko kunta-sotevalmistelu kutsumalla kaikki parlamenttipuolueet siihen mukaan. Hallitus ja sen kamikaze-ministerit ovat kuitenkin valinneet toisen tien. Eduskuntaan vain. Siellä se kulkee yli hyisen virran ja lyö päänsä eduskunnan panssariin”, Kauko Juhantalo kirjoittaa.

Hänen mukaansa nuori hallitus teki innoissaan käsittämättömän virheen päättäessään ohjelmaansa.

”Se ei tuntenut maamme perustuslakia, eikä lainsäädäntöä kuntalaisten, kuntien itsehallinnosta. …Oikeuskansleri, asiantuntijat ja lopulta perustuslakivaliokunta ilmoittivat menettelyn olevan lainvastaista”.

Juhantalon mukaan Suomessa arvostellaan herkästi naapurimaamme politiikan ohjaamaksi sanottua oikeuslaitosta.

”Perustuslakivaliokunta on meidän perustuslakituomioistuimemme. Vallan kolmijakoperiaatteiden mukaisesti sen poliittinen ohjaus olisi turmion tie. Ja politiikan alakuloa”, Juhantalo varoittaa.

Erotettiin ja palasi

Kauko Juhantalo on allekirjoittanut kirjoituksensa tittelillä ”entinen perustuslakivaliokunnan jäsen”. Hän oli valiokunnassa 1979-82.

Juhantalo oli tekemisissä perustuslakivaliokunnan kanssa myös kauppa- ja teollisuusministerinä 1991-92. Hänet vietiin valtakunnanoikeuteen niin sanotussa koplaamistapauksessa ja tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lahjuksen vaatimisesta.

Ministerin paikalta Juhantalo erosi elokuussa 1992. Joulukuussa 1993 hänet erotettiin eduskunnasta äänin 134-41.

Kauko Juhantalo valittiin uudelleen eduskuntaan 1995 ja 2003. Europarlamenttivaaleissa 2009 hän sai keskustan listalla kymmenenneksi eniten ääniä.

Kankaanpäässä Juhantalo palasi kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi 2012.

Valtuusto oli 2010 pitänyt voimassa hänen myöhemmin perumansa eronpyynnön, mutta korkein hallinto-oikeus katsoi valtuuston ylittäneen toimivaltansa.

Suu kiinni

Kauko Juhantalo sanoi lokakuussa Yle Satakunnan haastattelussa, että hänen koplaustapauksessaan media kaipasi sirkushuveja synkän talouden takia ja hänestä tehtiin syntipukki.

Juhantalo totesi todellisen koplauksen olleen Esko Ollilan (kesk.) yritys saada Juhantalo hankkimaan Skopilta apua Tampellan pelastamiseksi.

”Kun kieltäydyin, minut ajettiin tällaiseen pahaan liemeen, muka jostain lausumastani”.

Juhantalon mukaan ”vielä tänäänkin on syytä monen, monen johtavan poliitikon pitää suunsa kiinni ja suojella omaa etuaan. Jotain on Suomessa sellaista tapahtunut, että meillä on hyvin varakkaita johtavia poliitikkoja, johon (varakkuuteen) ei pelkästään palkkatuloilla voi päästä”.

”Tunnen taustat aika yllättävän hyvin. Tunnen erittäin suuret rahaliikkeet, joita puolueiden ja monen, monen henkilön kautta on liittynyt siihen, millaisessa läheisessä napanuorassa suomalaiset pankit ja politiikka ovat olleet ja ovat edelleen”, Kauko Juhantalo sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)