Verkkouutiset

”Me Euroopassa olemme tulleet yllätetyiksi”

Maahanmuuttotilanteen solmukohta ei aukea, jos Syyrian tilanteeseen ei löydy ratkaisua, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Me Euroopassa olemme tulleet yllätetyiksi, vaikka jälkiviisaasti voi sanoa, että tämän olisi ainakin jollain tapaa voinut ennakoida. Tai tarkemmin sanoen: me kaikki olisimme voineet kuunnella tarkemmalla korvalla niitä, jotka sen osasivat tehdä”, Juha Sipilä totesi torstaina Paasikivi-seuran luennollaan.

Pääministerin mukaan haasteen kokoluokkaa ei vielä ole ymmärretty. Hän korosti ongelmien ratkaisun olevan aina työläämpää, kun niitä aletaan hoitaa vasta silloin, kun tilanne on jo päällä. Se ei Sipilän mukaan saa kuitenkaan tarkoittaa sitä, ettei asialle tehtäisi mitään.

”Päinvastoin, kansainvälisen yhteisön, ja Suomen muiden mukana, pitää ponnistella uupumattomasti, jotta konflikteista ja muusta inhimillisestä hädästä johtuvan maahanmuuton takana olevia ongelmia saataisiin ratkaistua. Nämä ponnistelut voivat koostua erilaisista toimista, eikä aina ole kyse vain siitä, kuinka paljon rahaa meillä on käytettävissä”, Sipilä sanoi.

Hän kertoi omien silmiensä avautuneen pakolaiskriisin eri ulottuvuuksille parin viikon takaisella matkalla Libanoniin.

”Noin neljän miljoonan asukkaan Libanonissa on nyt jo puolisentoista miljoonaa alueen konflikteja paennutta ihmistä, suurin osa heistä Syyriasta. Syyrian tilanteen ratkaiseminen, ja konfliktin kestävä jälkihoito, ovat huikean iso haaste, mutta ilman niiden hoitamista nykyisen maahanmuuttotilanteen keskeinen solmukohta ei ala purkautua”, Sipilä totesi.

Hänen mielestään Syyrian kriisin ratkaisemiseksi on tehtävä enemmän. Sipilä muistutti esimerkiksi ISIS-jihadistijärjestön hyötyvän alueen tilanteen sekavuudesta.

Megatrendejä

Juha Sipilän mukaan maahanmuuttotilanne kertoo omaa selvää kieltään siitä, että Suomi on kytköksissä ympäröivän maailman tapahtumiin.

”Maantieteelliset etäisyydet eivät pidättele maailman megatrendejä”, pääministeri totesi.

”Meillä kotona peräänkuulutan nyt inhimillisyyttä, hädänalaisista ihmisistä välittämistä, auttamisenhalua. Ihmisarvo on jakamaton. Elämme aikoja, jolloin oma huono olo purkautuu helposti vääriin kohteisiin. Hyvinvointiyhteiskunnastamme ei saa tulla huuteluyhteiskuntaa. Tästä meillä jokaisella on valtavan suuri vastuu”, Sipilä sanoi.

Hän muistutti, että maahanmuuttokysymyksen käsittelyssä on myös oltava huolellisia. Sipilän mukaansa suureen joukkoon tulijoita mahtuu myös niitä, jotka eivät oikeasti ole hädänalaisia.

”Totesimme jo hallitusohjelmassa, että laadimme maahanmuuton kustannuksista ja vaikutuksista selvityksen, joka mahdollistaa tosiasioihin pohjautuvan keskustelun ja paremman kotouttamispolitiikan sekä päätöksenteon”, Sipilä totesi.

”Juuri tässä akuutissa tilanteessa tämänkaltaisen selvityksen tuloksia ei kuitenkaan vielä ole käytettävissä. Sitäkin tärkeämpää on, että käsittelemme asiaa nyt vastuullisesti ja humaanisti. Peräänkuulutan faktapohjaista keskustelua.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)