Verkkouutiset

Puolustusministeri Jussi Niinistö HS:lle: Sillä on väliä, miten Venäjällä vallankumousta katsotaan

Jussi Niinistö luonnehtii arvoitukselliseksi Vladimir Putinin kehotusta tarkastella uudelleen vallankumousta, jonka myötävaikutuksessa Suomi itsenäistyi 99 vuotta sitten.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusministeri ja perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jussi Niinistö luonnehtii Helsingin Sanomille, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin torstaisen linjapuheen kehotus perata sadan vuoden takaisia vallankumouksen taustoja on arvoituksellinen.

– Historiaa on käytetty Venäjällä aina välineenä ja Suomihan itsenäistyi Venäjän vallankumouksen rinnalla. On meille tietysti merkitystä, miten Venäjällä vallankumousta katsotaan. Neuvostoaikana hellitty myytti, että Lenin-setä lahjoitti Suomelle itsenäisyyden, ei ole tietysti totta. Kyllä Suomi itsenäisyytensä ihan itse otti, ja vallankumous tarjosi siihen mahdollisuuden, Niinistö sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ministeri kertoo myös, että hallitus ei turvallisuussyistä aio vähentää väestönsuojien rakentamista, kuten hallitusohjelmaan oli kirjattu. Päätöksellä oli määrä leikata rakentamisen kustannuksia ja vähentää byrokratiaa.

– Sisäministeri Paula Risikon (kok) kanssa olemme kriittisesti linjausta tarkastelleet ja todenneet, että nykyiset määräykset pidetään voimassa, Niinistö sanoo.

– Jos muutos tehtäisiin, Seinäjoen kokoisessa kaupungissakaan ei väestösuojia enää uusiin taloihin rakennettaisi. Suojille on yhä tarvetta. Sen näkee esimerkiksi Syyriassa. On ajateltava myös terrorismin uhkaa, hän lisää.

Huoli turvallisuusympäristöstä heijastuu myös alkuvuodesta eduskunnalle annettavaan puolustuspoliittiseen selontekoon. Selonteko pohjustaa ennen kaikkea rahoituksen tuleville hävittäjähankinnoille. Tavoite on, että puolueet jo nyt sopisivat neljälle vaalikaudelle ulottuvista rahoitusjärjestelyistä.

Niinistö toivoo, että EU keventäisi tulkintaansa kasvu- ja vakaussopimuksesta ja lukisi suurhankinnat investoinneiksi. Näin ne eivät rasittaisi Suomen velkaantumisastetta.

Rahoitusneuvottelut ovatkin Niinistön mukaan lykänneet selonteon antamista. Alun perin se piti antaa jo ennen joulua.

Niinistö ennakoi, että EU:lle kaavaillusta puolustusrahastosta voi olla hankinnoissa myös hyötyä.

– Pidän rahastoideaa hyvänä. Ehkä laivojen ja hävittäjien tekniikkaan voi yhteishankintoja ajatella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)