"Ajankohta näiden esittämiselle ei ole oikea" - puolustusministeri tyrmää hävittäjäspekulaatiot

Jussi Niinistön mukaan Suomen hävittäjähankinta on vielä alkumetreillä, eikä mitään virallista tietoa halukkaista valmistajistakaan ole vielä olemassa. Hän toivoo asialle työrauhaa.

  • LKS 20160204  LKS 20140222 KBS15; (FILES) This undated handout image obtained on April 22, 2009 courtesy of the Joint Strike Fighter program site, shows the F-35 JSF. As the Pentagon prepares to unveil its proposed budget for 2015, the F-35 fighter jet program's survival is not in doubt but it remains unclear how many planes will be built in the end and how many foreign partners will be willing to buy. AFP PHOTO / JSF AFP / LEHTIKUVA / HO

    Yhtenä vaihtoehtona Suomelle on julkisuudessa pidetty yhdysvaltalaisia F-35 -hävittäjiä.

    ()

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) pitää spekulaatioita Suomen tulevasta Hornetin korvaavasta hävittäjähankinnasta ennenaikaisina. Hänen mukaansa edes ensimmäistä tietopyyntöä valmistajille ei ole vielä ehditty lähettää.

– Silti jo nyt julkisuudessa on esiintynyt mielipiteitä meille parhaiten sopivasta hävittäjästä. Tällaisille mielipiteille ei vielä ole asiallisia perusteita eikä varsinkaan ajankohta näiden esittämiselle ole oikea, hän kirjoittaa blogissaan.

Varomattomilla mielipiteiden esittämisillä vaarannetaan hänen mukaansa hankkeen tasapuolisuus ja kyseenalaistetaan alan ammattilaisten valmistelutyötä. Pahimmassa tapauksessa tämä saattaa hänen mukaansa johtaa myös joidenkin hävittäjäkandidaattien vetäytymiseen kilpailusta ja vaikuttaa hankkeen kustannuksiin.

– Maailmalla on myös esimerkkejä joissa jonkun kandidaatin suosiminen julkisuudessa on johtanut koko prosessin uudelleen käynnistämiseen. Tähän meillä ei ole varaa.

Hävittäjän valinta on Niinistön mukaan erittäin vaativa, monitahoinen ja kauaskantoinen prosessi Suomalainen veronmaksaja voi hänen mukaansa olla varma siitä, että konekandidaattien evaluointi tehdään maan parhaiden asiantuntijoiden toimesta.

– Joten eiköhän anneta alan ammattilaisille rauha tehdä työtään ja jätetään hävittäjäkandidaattien paremmuusjärjestykseen laittaminen myöhempään vaiheeseen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.