Verkkouutiset

Ammattiliitto JHL vaatii viiden vuoden irtisanomissuojaa sote-lakiin

Ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta (sd.) vaatii viiden vuoden irtisanomissuojaa sote-lakiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jarkko Elorannan mukaan JHL on tyytyväinen siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen on löytynyt ratkaisu. Hänen mielestää ratkaisun perusmalli on oikea.

– Se perustuu riittävän isoihin palvelujen järjestäjiin ja väestöpohjaan. Tärkeintähän on turvata kansalaisille luotettavat ja laadukkaat palvelut tasa-arvoisesti koko maassa.

Eloranta huomauttaa, että avoimia kysymyksiä on kuitenkin vielä useita. Esimerkiksi henkilöstön asema, kuntien rooli, palvelujen rahoitus sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen aito yhteensovittaminen ovat auki.

Eloranta kehottaa miettimään, mitä päätösvaltaa kunnille oikeasti jää, kun niiden selvästi isoin tehtävä eli sote-palvelut siirtyy erityisvastuualueiden päätöksentekoon. Kuinka vahvasti erva voi käytännössä puuttua kuntien palveluverkkoon?

Erityisen tarkan pelin paikka hänen mukaansa on työntekijöiden asema. Todennäköisesti monen työntekijän työantaja vaihtuu.

– Siirtyjien työsuhdeturvasta on ehdottomasti huolehdittava. Ihmistä ei saa kohdella eriarvoisesti sen perusteella, koskeeko hänen työpaikkaansa kunta- vai sote-rakennelaki. Samoista palveluistahan siinä on kysymys, Eloranta sanoo.

– Kuntaliitoksiin nyt liittyvä viiden vuoden irtisanomissuoja pitää siis kirjata myös sote-lakiin, Eloranta vaatii. Myös uudenlainen yt-menettely on tarpeen, koska erityisvastuualue saa ohjata palvelujen tuottajia eli kuntia. Kunta- tai työpaikkatason yt-menettely ei siis enää riitä, hän jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)