Verkkouutiset

Nato-työryhmä: Nato saattaa sulkea ovensa ajan myötä

"Suomi ei enää voisi käyttää Nato-jäsenyyden mahdollisuutta – ja todellisuutta – keinona hallita pysyvää geopoliittista dilemmaansa."
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Nato-jäsenyyttä selvittänyt työryhmä toteaa, että tällä hetkellä sotilasliitto todennäköisesti ottaa uusia jäseniä.

”Vallitsevien poliittisten ja strategisten olosuhteiden valossa näyttää varsin epätodennäköiseltä, että Nato päättäisi sulkea ovensa jatkolaajentumiselta”, ryhmä toteaa raportissaan.

Ryhmän mielestä tämänkin mahdollisuus on silti otettava huomioon.

”Natossa ei ole pyrkimystä kohti ovet sulkevaa Torschluss-politiikkaa, mutta tämä voi muuttua ajan myötä, mikäli amerikkalaisten sitoumukset Aasian suunnalla saisivat Yhdysvallat vähentämään sitoutumistaan Euroopan turvallisuuteen.”

Jos Nato päättäisi, että se ei ottaisi uusia jäseniä, seuraukset olisivat Suomelle merkittävät. Suomelle avoinna olevien vaihtoehtojen määrä vähenisi.

”Suomi ei enää voisi käyttää Nato-jäsenyyden mahdollisuutta – ja todellisuutta – keinona hallita pysyvää geopoliittista dilemmaansa, jonka sen vaikeasti ennustettava naapurimaa aiheuttaa.”

Tällä naapurimaalla työryhmä viittaa Venäjään, joka yrittää lukea Suomen omaan etupiiriinsä kuuluvaksi.

Työryhmän arvion mukaan Suomi hyväksyttäisiin tällä hetkellä jäseneksi.

”Naton näkökulmasta Suomen liittyminen olisi teknisesti suoraviivainen prosessi ja sillä olisi – hyvin todennäköisesti – muiden jäsenvaltioiden hyväksyntä.”

Työryhmään kuuluivat Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs René Nyberg, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen, Ruotsin entinen Suomen-suurlähettiläs Mats Bergquist ja Geneven turvallisuuspolitiikan keskuksen johtaja François Heisbourg.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)