Verkkouutiset

HS: SDP korvaisi työttömyysturvan leikkaukset työllistymissetelillä

SDP esittää työllistymisseteliä työttömyysturvan leikkausten tilalle, kertoo Helsingin Sanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) tarkentaa Helsingin Sanomissa ehdotustaan työllistämissetelistä, jota SDP:n kansanedustajat tarjoilivat hallitukselle useasti viime viikolla eduskunnan budjettikeskustelussa.

Eduskuntakeskustelussa demarikansanedustajat sanoivat, että setelin avulla työttömyysturvasta tehtäisiin aktiivituki passiivituen sijaan. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vastasi, että hallitus ottaa mielellään vastaan ehdotuksia siitä, miten työttömyysturvasta tehdään aktiivinen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Työllistymisseteli tarkoittaa sitä, että jokaisella työttömällä olisi esimerkiksi kuuden tai kymmenen kuukauden työttömyysajan jälkeen oikeus käyttää työttömyysturvaansa työllistymisseteliä. SDP:llä ole vielä tarkkoja laskelmia, kuinka pitkän työttömyysjakson jälkeen seteliä kannattaisi alkaa käyttää.

Työtön voisi tarjota seteliä mille tahansa työnantajalle, mutta työnantaja saisi setelin vain, jos hänellä ei olisi irtisanottujen takaisinottovelvollisuutta. Setelin arvo olisi työmarkkinatuen suuruinen. Työntekijälle maksettava palkka olisi alan työehtosopimuksen mukainen. Seteliä voisi käyttää korkeintaan 300 päivää.

”Työttömyysturvaa ei tarvitsisi heikentää”

SDP on teettänyt mallistaan karkean laskelman eduskunnan sisäisellä tietopalvelulla.

Laskelma perustuu oletukseen, että 15 000 ihmistä työllistyisi setelin avulla yksityiselle sektorille. Se on kymmenen prosenttia yli puoli vuotta työttömänä olleiden määrästä vuonna 2014.

Jos kaikki heistä olisivat olleet ennen työllistymistä työmarkkinatuella, yhteiskunta säästäisi heidän työllistyessään 9 800 euroa henkilöä kohden eli yhteensä 147 miljoonaa euroa kymmenessä kuukaudessa.

Jos ryhmä olisi ennen työllistymistä elänyt keskimääräisellä ansiosidonnaisella työttömyysturvalla, säästö olisi 231 miljoonaa euroa.

Säästö tulisi vain, jos oletetaan, etteivät nämä ihmiset olisi työllistyneet ilman työllistymisseteliä.

Rinne viittaa valtion ensi vuoden talousarvioesitykseen, jossa sivulla 684 esitetään, että valtio käyttää palkkatuettuun työhön 240 miljoonaa euroa.

– Nämä työttömyysrahat pitäisi saada parempaan käyttöön. Siitä tässä on kyse, Rinne sanoo.

Hallitus aikoo leikata ansiosidonnaista työttömyysturvaa 200 miljoonalla eurolla. Palkansaajajärjestöt, SAK etunenässä, ovat vastustaneet leikkausta tiukasti. Lokakuun puoliväliin mennessä selviää, miten ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaukset aiotaan toteuttaa.

Rinteen mukaan SDP:n mallissa ansiosidonnaista työttömyysturvaa ei tarvitsisi heikentää, ihmisiä työllistyisi ja valtio säästäisi suurin piirtein saman verran kuin mitä hallitus nyt hakee työttömyysturvan leikkauksella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)