Verkkouutiset

Stubb: Sanomattakin on selvää, että talous heikkenee

Hallitus pohtii maataloudelle korvauksia Venäjän vastapakotteiden takia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoo, että hallitus varautuu synkkenevään taloustilanteeseen. Se näkyy väistämättä valtion ensi vuoden budjetissa.

– On sanomattakin selvää, että talous heikkenee entisestään. On myös selvää, että budjetin loppusumma laskee toista vuotta peräkkäin, hän sanoi hetki sitten hallituksen budjettineuvottelujen tauolla.

Valtiovarainministeriön (VM) mukaan Suomen bruttokansantuote ei kasva tänä vuonna. Se ennustaa, että loppuvuodesta tulee alkuvuotta parempi, mutta ilman tätä käännettä Suomen talous kutistuu kolmatta vuotta peräkkäin.

Stubbin mukaan hallitus ei ole vielä päättänyt, ottaako valtio lisää velkaa vai leikkaako se menoja.

– Jää nähtäväksi, johtaako tämä lisävelan ottoon. Tavoitteena on, että ei.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) sanoo, että mitään lainakattoa ei ole asetettu.

– Tavoitteena on, että alijäämä taittuu suurin piirtein puoleen siitä mitä se on tänä vuonna, ja tarkoittaa myös lainan määrää.

Rinne sanoo hallituksen arvioivan, mikä on ”kansalaisten kannalta järkevää”.

– Tämän illan aikana pohdimme, kuinka paljon paljonko kahden miljardin euron lisäksi joudutaan tasapainottamaan. Kaikki keinot ovat vielä käytössä.

Venäjän asettamien vastapakotteiden suorat vaikutukset ovat jääneet odotettua pienemmiksi. VM arvioi, että ne supistavat bruttokansantuotetta vain 0,1 prosenttia.

– Suorat vaikutukset ovat pelättyä pienemmät, mutta niitä ei pidä vähätellä. Kriisin vaikutukset voivat ulottua pitkälle, Stubb sanoo.

Hänen mukaansa hallitus ottaa viennin supistumisen huomioon valtion budjetissa. Hallitus myös pohtii maataloudelle korvauksia. Eniten Venäjän vastapakotteista kärsii maidontuottajien Valio.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)