Jussi Halla-aho: EU:n irtaannuttava pakolaissopimuksesta ja lopetettava Turkin jäsenyysneuvottelut

Neuvottelut Turkin jäsenyydestä Euroopan unionissa ovat europarlamentaarikon mukaan käytännössä jo kariutuneet.

  • LKS 20170314 - Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaaksi ilmoittautunut europarlamentaarikko Jussi Halla-aho haastateltavana Ranskan Strasbourgissa 14. maaliskuuta 2017. LEHTIKUVA / ANNIINA LUOTONEN

    Jussi Halla-aho.

    ()

Euroopan parlamentin jäsen Jussi Halla-aho (ps.) on jättänyt neuvostolle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii EU-maiden ja Turkin välisen kumppanuuden uudelleentarkastelua.

Turkissa järjestetään huhtikuussa kansanäänestys perustuslakiesityksestä, joka keskittäisi suuren osan valtiovallasta presidentti Recep Tayyip Erdoğanille. Turkin hallituksen ministerit ovat pyrkineet kampanjoimaan muun muassa Alankomaissa ja Saksassa. Kyseiset EU-maat ovat suhtautuneet varauksellisesti turkkilaisten poliitikkojen kampanjointiin, mihin Turkin hallinto on reagoinut syyttämällä Saksaa ja Alankomaita fasistisiksi valtioiksi ja uhkaamalla niitä sanktioilla.

"EU-valtiot eivät voi jäädä toimettomiksi Turkin islamilaisen autokratiakehityksen ja diplomaattisen uhkailun edessä. Käytännössä jo kariutuneet Turkin EU-jäsenyysneuvottelut on lopetettava. Myös EU-Turkki-pakolaissopimuksesta pitää sanoutua irti, sillä Turkki ei neuvotteluosapuolena ole luotettava. EU-maiden olisi lisäksi osoitettava solidaarisuutensa Alankomaita kohtaan jäädyttämällä korkean tason diplomaattiset yhteytensä Turkkiin siihen asti, kunnes Turkki on lopettanut Alankomaiden diplomaattisen painostamisen", Jussi Halla-aho sanoo tiedotteessaan.

Halla-aho olisi valmis vetämään perussuomalaiset pois ACRE-yhteistyöstä, sillä Turkin islamistinen hallituspuolue on kyseisessä yhteistyöelimessä jäsenenä.

Halla-aho tiedustelee neuvostolta, onko sillä valmiutta tarkastella uudelleen EU-maiden ja Turkin välistä kumppanuutta lopettamalla Turkin EU-jäsenyysneuvottelut, irtisanomalla EU:n ja Turkin välisen pakolaissopimuksen ja jäädyttämällä korkean tason diplomaattiset yhteydet Turkkiin.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.